Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Welke gevolgen heeft de Brexit voor de kinderopvangtoeslag?

Susan Schaeffer
Binnenkort verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Wat zijn de gevolgen voor de kinderopvangtoeslag van Britse ouders?
iStock

Op 29 maart verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. De Brexit heeft geen directe gevolgen voor de kinderopvangtoeslag. Wel moeten de Britten (net als nu) in het bezit zijn (blijven) van de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning. De regels daarover veranderen door de Brexit wel.

Deal Brexit

Wordt er een deal gesloten, dan kunnen Britten na de Brexit gewoon in Nederland blijven wonen, werken en studeren, mits zij dat nu al rechtmatig in Nederland doen. Tot 31 december 2020 behouden zij hun rechten. Na die datum hebben Britten een verblijfsdocument nodig om hier te kunnen wonen, werken en studeren. Britse inwoners van Nederland worden tot 31 december 2020 door de IND uitgenodigd om een verblijfsdocument aan te vragen. Na 5 jaar rechtmatig verblijf in Nederland kan een permanent verblijfsrecht worden aangevraagd op dezelfde manier als EU-burgers dat kunnen.

No-deal Brexit

In geval van een no-deal Brexit mogen Britse burgers die op 29 maart 2019 rechtmatig in Nederland verblijven, in Nederland blijven. Bij een no-deal Brexit behouden de Britten tot 1 juli 2020 hun rechten voor verblijf, werk en studie in Nederland. Na de overgangsperiode moeten zij een nieuwe nationale verblijfsvergunning aanvragen.

Meer informatie

Op de website van de Rijksoverheid  en de website van de IND  staat meer informatie over het onderhandelingsproces en tussentijdse akkoorden. Op de site van de IND staat de brief die de IND heeft verzonden naar Britten en hun familieleden die in Nederland wonen over het verblijfsrecht na Brexit bij een no-deal.

Lees ook: Bijna alle ouders krijgen in 2019 meer kinderopvangtoeslag dan in 2018. De hoogte van de te ontvangen kinderopvangtoeslag is afhankelijk van het inkomen van de ouders, het aantal kinderen dat gebruik maakt van de opvang en de soort opvang. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.