Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Weg met btw-regels brede scholen’

Scholen en kinderopvangorganisaties die personeelsleden delen, stuiten op beperkende wetgeving. Een belangrijke daarvan is de btw-regel voor het uitlenen van personeel. De school moet voor zo'n medewerker 21 procent btw betalen waardoor kennis delen op de praktijkvloer onbetaalbaar wordt. Rinda den Besten, voorzitter van de PO-raad, roept de politiek op om de btw-plicht af te schaffen.
'Weg met btw-regels brede scholen'
Foto: ANP Xtra

Steeds meer scholen maken, ook tijdens lesuren, gebruik van pedagogisch medewerkers van de samenwerkende kinderopvangorganisatie. Deze pm’ers steunen de leerkracht in de klas of nemen de klas, bijvoorbeeld tijdens lunchtijd, over voor een activiteit zodat de leerkracht andere dingen kan doen.

Afstemmen

Het voordeel is er voor alle partijen. Samenwerken in de praktijk is de snelste manier om de pedagogische aanpak binnen een brede school te delen en op elkaar af te stemmen. Een kind houdt zich in de bso aan dezelfde regels als in de klas wat wel zo overzichtelijk is. Bovendien voelt de overgang van de schooldag naar de (buitenschoolse) opvang voor een kind niet aan als een grote onveilige stap. De pedagogisch medewerker was er immers eerder die dag in de klas ook al bij.

Belasting Tegen samenWerken

Des te zonde is het dat regelgeving, ondanks de wens van dit kabinet om onderwijs en opvang meer met elkaar samen te laten werken, nog steeds in de weg staat. Rinda den Besten, zelf lang politiek actief voor de PvdA, maar nu voorzitter van de PO-raad, vindt dat de politiek in actie moet komen om dit soort belemmerende regelgeving af te schaffen. In een weblog op de site van de PO-raad noemt zij de btw-regel de ‘Belasting Tegen samenWerken’.

Uitlenen van personeel

‘Het is op zijn minst krom dat een school op die manier opeens een vijfde meer geld kwijt is voor haar medewerkers. Wat mij betreft maken we zo snel mogelijk een einde aan die situatie’, zegt Den Besten. Zowel kinderopvangorganisatie als de school zijn officieel btw-vrijgestelde instellingen en hoeven voor hun personeel geen btw af te dragen. Zodra er samengewerkt wordt op de werkvloer, ziet de Belastingdienst dit als het uitlenen van personeel. Daarvoor moet de school alsnog 21 procent btw betalen.

Ontmoedigend

Den Besten noemt de regels ontmoedigend voor scholen en hun besturen die manieren zoeken om samen te werken. Zij vindt dat scholen nu alleen maar kunnen kiezen uit twee kwaden: Wel gebruikmaken van pm’ers op de groep tegen het hoge btw-tarief of geld besparen en zo een belangrijke samenwerkingspartner links laten liggen. De financiële consequenties van het afschaffen van de btw-regel is wat Den Besten betreft niet groot: ‘Op dit moment zijn er namelijk nog maar weinig scholen die met de btw worden geconfronteerd. Het veroorzaakt geen gat in de Rijksbegroting.’

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.