Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VVE niet goed georganiseerd

Peuters en kleuters met een (taal)achterstand krijgen niet altijd de 'voor- en vroegschoolse educatie' die ze nodig hebben. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Sander Dekker aan de Tweede Kamer. De bewindsman baseert zich op bevindingen van de onderwijsinspectie.
VVE niet goed georganiseerd
Foto: ANP Photo

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering, maar slagen er niet in om de hele doelgroep te bereiken. Zo’n 80 tot 85 procent van de peuters in kwestie krijgt vroeg- en voorschoolse educatie. Andere gemeenten hebben de doelgroep weer erg breed benoemd, waardoor er ook andere kinderen worden bereikt dan de kinderen waarvoor het bijspijkeren bedoeld is en de vraag is of dat voor die anderen goed is.

Grootschalig onderzoek

Niet eerder werd er zo’n grootschalig onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de Nederlandse vroeg- en voorschoolse educatie. Zowel kinderopvang, peuterspeelzaalwerk als onderwijs bieden momenteel VVE aan, maar de Onderwijsinspectie concludeert dat kinderen hier ‘niet de zorg en begeleiding krijgen die ze nodig hebben’. De gemeente Amsterdam maakte bekend dat ze toe wil werken naar één basisvoorziening voor peuters, onder de regie van het onderwijs. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher zou bezig zijn om dit landelijk uit te rollen.

Resultaten

Met de conclusies van de Onderwijsinspectie wordt duidelijk dat het huidige systeem voor VVE niet functioneert. 5300 locaties werden onderzocht. Bij meer dan de helft bleek de kwaliteit op delen onvoldoende. In 59 procent van de gevallen waren er geen afspraken gemaakt met de basisschool over het lesprogramma. Slechts 15 procent van de gemeenten heeft afspraken gemaakt over wat de resultaten van VVE moeten zijn. 60 procent van de gemeenten creëert te weinig plekken voor achterstandskinderen, terwijl ze hier wel subsidie voor krijgen. Vooral kleine gemeenten laten steken vallen.

Wakker worden

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker zegt in zijn brief alles op alles te zetten om tot verschillende verbeteringen te komen. Hij vindt het hoog tijd dat wethouders en gemeenteraden wakker worden. In de Volkskrant zegt Dekker: ‘Het rapport is een pregnant signaal dat we er nog lang niet zijn. Als je de bedragen afzet tegen het aantal kinderen moet je daar als gemeenten toch een eind mee kunnen komen. Zeker als je de doelgroep beter bepaalt en betere afspraken maakt over de kwaliteit.’

Download het rapport van de Onderwijsinspectie en kijk vanaf pagina 63 hoe jouw gemeente scoort. Een 1 is de slechtste score, een 4 de beste.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.