Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verrassende activiteiten tijdens hete zomerdagen

Het is nog niet over met de hitte: deze week lopen de temperaturen weer op tot ruim boven de 30 graden. Tijd om verkoeling te zoeken! Maar wat als je vanwege de droogte niet te veel water wilt gebruiken? Wij geven wat leuke tips, waarmee je de zomerse dagen wel door komt.
verrassende-activiteiten-zonder-water-tijdens-hete-zomerdagen
vvvita / Getty Images / iStock

Windwaaiers

Met dik papier kun je fijne waaiers maken die je kunt gebruiken op hete, windstille dagen. Laat de kinderen mooie kleuren aanbrengen op het dikke papier. Daarna moet het papier strooksgewijs om en om worden gevouwen. Plak aan beide uiteindes van de waaier met tape stevig een stokje (lange satéprikker). Waai jezelf en anderen nu maar lekker wat frisse wind toe!

Wateretiket maken

De kinderen moeten zelf ook goed blijven drinken als het warm is. Water is de beste dorstlesser, maar niet elk kind wil graag water drinken. Om waterdrinken leuk te maken, gaan we mooie flesjes maken. Schaf waterflesjes aan (of laat kinderen die van huis meenemen) en week de etiketten eraf. Snijd van tevoren stroken papier uit die goed op de flessen passen. Kinderen kunnen nu (met hulp van de pm’er/gastouder) hun naam op de strook schrijven/tekenen, of een leuk stippen- of strepenpatroon maken. Zonnetjes of druppels zijn ook leuk. Daarna wordt de strook gelamineerd en met watervaste lijm op de fles geplakt. Heerlijk drinken uit zo’n unieke waterfles. Proost!

Badje voor de vogels

Als het heel lang droog blijft, vinden vogels dat niet fijn. Vogels houden ervan om in de zomer te badderen, zichzelf schoon te maken en af te koelen. Wij gaan samen met de kinderen een handje helpen! Kies met z’n allen een grote schaal uit en zet dit vogelbadje op een veilige hoge plek waar geen katten of andere rovers bij kunnen. Bijvoorbeeld een omgezaagde boom of hoge vensterbank. Zorg ervoor dat een drinkend of badderend vogeltje vrij zicht heeft, zodat hij eventueel gevaar snel genoeg opmerkt. Praat na het plaatsen van het badje met de kinderen over badderende vogeltjes in de zomerhitte.

Afkoelen

Het is snik- en snikheet. Een goed moment om kinderen te leren wat je dan het beste kan doen: afkoelen. Ook peuters kunnen dat al leren. Draag lichte kleuren kleren, want wit stoot zon en warmte af. Speel rustiger, want van rennen krijg je het nog warmer. Houd samen een middagslaapje onder een schaduwdoek op het heetste moment van de dag. Spelen met koud water koelt je af. Om water te besparen: steek handen en polsen onder het tapje van de regenton. Hoe voelt dat? Drink lauwe drankjes, want bij te koud drinken denken je hersenen dat ze je moeten opwarmen. Je thermostaat slaat als het ware aan. Oefen woorden: ik heb het een beetje warm en jij? Koud, warm, heet, lauw, ijskoud.

Klank- en voelspel

Vul plastic flessen met verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan zand, rijst, kleine knikkertjes, water, schelpjes.

0 tot 5 jaar

De verschillende flessen voelen allemaal anders aan en maken een ander geluid als je ermee schudt, ertegenaan tikt of er met iets op slaat. Ook voor de allerkleinsten is het leuk om dit te ervaren. Een alternatief voelspel speel je met sokken. Vul sokken met verschillende materialen en laat de kinderen voelen. Let er op dat de sokken goed afgesloten zijn.

2 tot 6 jaar

Voor een buitenconcert gebruiken we zelf verzonnen instrumenten. Gevulde flessen (zie vorige tip), een lepel waarmee we op een houten plank of metalen pan slaan, een stoffer en blik. Van tevoren bedenkt de pm’er een makkelijke melodie als basis, zodat iedereen met zijn of haar eigen ‘instrument’ mee kan doen. Kinderen zonder instrument zingen mee. Als het een heel groot succes wordt, kunnen jullie daarna op tournee door het hele land!

Volg de schaduw

Zon en schaduw vormen een boeiende bron voor spel. Bestudeer de zon een hele dag.

2 tot 4 jaar

Waar is de zon om negen uur ’s morgens? Zet op het buitenplein een grote pijl met een zonnetje. En waar staat hij om twaalf uur en om vier uur ‘s middags? Zet pijlen in die richtingen. Oefen woorden zoals zon, zonnestralen, schaduw, wolken, draaien, aarde, enzovoort.

2 tot 6 jaar

De volgende stap: teken de schaduw. Dat is natuurlijk vooral leuk aan het begin of eind van de dag als de schaduwen langer worden omdat de zon in een schuinere hoek staat. Doe dit op een onbewolkte dag met een mooie scherpe schaduw. Is er een voorwerp op het plein dat je met krijt kunt natrekken? De jongste kinderen nemen een eenvoudig voorwerp zoals een paal, de oudere kinderen wagen zich aan het klimrek of een boompje. Variant voor de oudere kinderen: ’s morgens trek je de lijnen van de schaduw na met rood krijt, ’s middags van hetzelfde object met blauw krijt.

Wil je meer inspiratie opdoen? Bekijk al onze activiteiten op de website >>

Hitteprotocol

Bij alles geldt: veiligheid voorop! Ook als het erg warm is en de zon flink schijnt. Smeer kinderen (en jezelf!) goed in, blijf zoveel mogelijk in de schaduw en drink genoeg. Op locatie dient een hitteprotocol aanwezig te zijn, met daarin de maatregelen die de kinderopvang neemt wanneer de temperaturen flink stijgen.

Het RIVM heeft enkele tips opgesteld voor de kinderopvang om warmte-overlast te beperken, onder andere:

  • Bied de kinderen vaak te drinken aan, bij voorkeur water. Het is belangrijk om te drinken vóórdat de kinderen dorst krijgen. Houd daarom in de gaten of de kinderen voldoende drinken.
  • Plan geen intensieve bewegingsactiviteiten, pas het spel aan. Zoek daarbij een koele plek op, in of rond het gebouw. Soms is het binnen prettiger vertoeven dan buiten.

Het RIVM geeft in deze brochure tips voor het opstellen van een hitteprotocol (richtlijn voor het binnen- en buitenmilieu van de kinderopvanglocatie).

In juli was het zo warm, dat zelfs de 40 graden werd aangetikt! We vroegen aan jullie: hoe komen jullie de hete zomerdagen door? Dit zijn de tips! Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.