Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verplichte opvoedcursus voor alle ouders’

Marianne Velsink
Als het aan de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik ligt, krijgen alle jonge ouders in Nederland een verplichte opvoedcursus. Hiermee moet het aantal kindermishandelingen worden verminderd.
Opvoedcursus.jpg
'Door de opvoedcursus verplicht te maken

Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam maar daarnaast ook voorzitter van de Takforce legt uit waarom een opvoedcursus een goed idee is. ‘Een cursus bevallen vinden we heel normaal. Waarom dan niet voor die vele jaren daarna leren hoe de kinderen op te voeden?’ Door de cursus verplicht te maken, hoef je gezinnen niet te stigmatiseren als een zwak of moeilijk gezin. De cursus is er voor iedereen. Van der Laan zegt dat hij zelf als jonge vader ook wel behoefte had gehad aan een cursus.

Slapen, eten en driftbuien

Op NOS.nl staat een aantal meningen over de verplichte opvoedcursus. Carine Kielstra, directeur van het bedrijf Triple P dat opvoedcursussen aanbiedt, vindt het een goed idee. Ongewenst gedrag van kinderen ontstaat volgens Kielstra vooral bij het slapen, eten en bij driftbuien.  ‘We leren ouders hoe ze daarmee om moeten gaan en geven ze strategieën om rustig te blijven.’

‘Niet voor mij’

De NOS peilde ook meningen op het schoolplein. Daar wordt zeer wisselend over het voorstel gedacht. Een moeder die er positief tegenover staat, zegt ‘Als mijn kind ouder wordt en misschien last krijgt van driftbuien, zoals elk kind, dan denk je wel: wat moet ik nou doen? Dan is het echt wel fijn als je die tools hebt.’ Een andere moeder is ook positief, maar zegt zelf geen cursus nodig te hebben. ‘Ik acht mezelf wel een goede ouder. Ik heb zelf ook een goede opvoeding genoten.’ Er zijn ook ouders die niets zien in het plan, zeker niet om het verplicht te stellen.

Grenzen stellen

Kinderopvangorganisaties werpen zich richting ouders steeds meer op als partner in de opvoeding. Steeds vaker organiseren zij ouderavonden over opvoeden. Ouders richten zich met hun vragen ook vaak tot kinderopvangmedewerkers. Uit een panelvraag onder kinderopvangprofessionals van vaktijdschrift Kinderopvang (november 2015) bleek dat ouders vooral worstelen met lastig gedrag en grenzen stellen. ‘Het lijkt wel of een deel van de ouders hun ‘koppige’ peuter op geen enkele manier wil begrenzen. Het kind is immers Koning’, zegt een kinderopvangmanager. En twee pm’ers beamen dit beeld. ‘Ouders kiezen bij een driftbui vaak voor de kortetermijnoplossing. Maar door een kind de zin te geven, wordt het gedrag in stand gehouden.’ En de andere pm’er: ‘De meest gestelde vraag die ik van ouders op de bso krijg, gaat over hoe zij beter grenzen kunnen stellen.’

Pedagogisch medewerkers zien zichzelf als partner van ouders in de opvoeding. Maar zien ouders dit ook zo? Niet altijd, schrijft blogger Simon Hay. Lees meer

Vind jij een verplichte opvoedcursus voor jonge ouders een goed idee? Geef antwoord op de poll aan de rechterkant van deze pagina.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.