Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vernieuwde risicomonitor niet op tijd klaar

De lancering van de nieuwe risicomonitor is uitgesteld vanwege technische tegenvallers. Dit meldt VeiligheidNL op haar website. Kinderopvanghouders die aan de slag gaan met het beleidsplan Veiligheid en Gezondheid kunnen voorlopig gebruik maken van een format.
Foto: AdobeStock

De risicomonitor is een hulpmiddel voor risico-inventarisatie in de kinderopvang. Aangezien de risico-inventarisatie vanaf 2018 verdwijnt, geeft de vernieuwde risicomonitor input voor het schrijven van een beleidsplan voor veiligheid en gezondheid. VeiligheidNL kon vanwege onverwachte technische mankementen echter nog geen vernieuwde versie lanceren. Wanneer dit wel lukt, is nog niet bekend.

Actueel plan

Het adviesorgaan raadt kinderopvangondernemers die al een beleidsplan hebben om even te wachten omdat dit plan het komende half jaar waarschijnlijk wel actueel is. Ondernemers/houders die nog geen beleidsplan hebben, kunnen terugvallen op een format voor het beleidsplan welke VeiligheidNL al in week 40 presenteerde. Het advies vanuit onder andere de Brancheorganisatie Kinderopvang was afgelopen najaar al te beginnen met het vastleggen van het beleidsplan. De oude risico-inventarisatie en het oude plan van aanpak konden als basis worden gebruikt. Het idee van het nieuwe beleidsplan is dat pedagogisch medewerkers bij de inhoud worden betrokken. Uiteraard moet het plan ook aan ouders worden voorgelegd.

Wat moet er zeker in het plan staan?

  1. Inventariseer grote risico’s op organisatieniveau en locatieniveau aan de hand van de huidige RIE. Het idee is dat pedagogisch medewerkers zich meer bewust worden van de grote risico’s zodat ze hier gericht op kunnen inspelen in hun dagelijks handelen. Een vraag die hierbij helpt is: ‘Wat zijn risicovolle plekken en situaties op de locatie en welke incidenten willen we voorkomen? Daarbij moet zowel gekeken worden naar de risico’s voor de veiligheid als de gezondheid van kinderen.
  2. Er moet ook aandacht zijn voor kleine risico’s. Het doel hierbij is dat pedagogisch medewerkers kinderen begeleiden bij (bijvoorbeeld) risicovol spel. Ook moet worden uitgelegd hoe pm’ers adequaat reageren na een klein incident.
  3. Tot slot moet er in het plan aandacht zijn voor de invulling van het vierogenprincipe, de aanpak van grensoverschrijdend gedrag en de achterwachtregeling. Laatstgenoemd punt is niet nieuw, deze regeling was er al, maar het moet nu ook deel uitmaken van het nieuwe beleidsplan.

Houd de website van VeiligheidNL in de gaten voor meer informatie over de lancering


Nu het 2018 is, presenteert het ministerie van SZW per thema een video, die in simpele bewoording uitleg geeft over de nieuwe IKK-eisen. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.