Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vermogende Amsterdammers in actie voor vve

Aan alle vermogende Amsterdammers: steun een gezin bij het betalen van voorschoolse educatie voor hun kind(eren). Het is de oproep van ondernemer Duncan Stutterheim, die op social media veel los maakt.
Foto: ANP

Stutterheim, die bekend is als oprichter van danceorganisatie ID&T, plaatste een oproep op Twitter, naar aanleiding van een artikel in Het Parool over Amsterdamse ouders die hun kinderen van de voorscholen halen, omdat deze sinds 1 januari niet meer gratis zijn. De inkomensafhankelijke bijdrage vormt voor sommige ouders een te hoge drempel.

Duncan Stutterheim ondernam actie en belooft in een Tweet tien gezinnen te steunen door hun bijdrage te betalen, zodat de kinderen voorschoolse educatie krijgen. De Tweet maakte veel los op Twitter en is al ruim zeshonderd keer gedeeld.

De Tweet van Stutterheim.

Columnist van de Volkskrant Sylvia Witteman deelde het bericht en schreef: ‘Kom op, lui! Iedereen die het kan betalen, doe mee!’ Ook ondernemers buiten Amsterdam reageren en beloven hun steentje bij te dragen. Belangstelling genoeg. Nu blijft alleen nog de vraag staan hoe het plan opgezet en gefaciliteerd zal worden.

Amsterdam

Ernst Radius, adviseur Jeugd van Sociaal Werk Nederland, reageert: ‘Amsterdam nam in het verleden andere maatregelen dan de meeste andere gemeentes. Dat maakt de situatie complexer. De voorschoolse educatie wás daar gratis. Sinds 1 januari betalen ouders daar nu een inkomensafhankelijke bijdrage. Ouders van wie de kinderen in aanmerking komen voor voorschoolse educatie moeten nu dus zelf iets bijdragen, en dat zorgt ervoor dat veel ouders afhaken.’ Het plan om als particulier financieel te gaan ondersteunen heeft nogal wel wat voeten in de aarde, vindt Radius. ‘Los van hoe je dat organisatorisch gaat regelen, is het de vraag hoe bepaald wordt welke gezinnen dan precies in aanmerking komen voor die ondersteuning. Daarvoor heb je persoonlijke informatie nodig over inkomens en vve-indicaties, die informatie is privé. En de principiële vraag is: is het wenselijk dat kinderen alleen op basis van liefdadigheid naar een op zich maatschappelijk gewenste voorschoolse voorziening mogen? Dat moet toch niet afhangen van particulieren: dat moet je als samenleving organiseren.’

Ontwikkelaanbod

In Amsterdam is ervoor gekozen om vanaf 2018 een standaard ontwikkelaanbod van 15 uur per week te realiseren. Peuters kunnen hiervoor op alle peuterlocaties (voormalige peuterspeelzalen en kinderdagverblijven) terecht. Ouders betalen een inkomensafhankelijke bijdrage. De tarieven zijn gelijk voor zowel ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen als voor ouders die de gemeentelijke toeslag ontvangen. Als een peutervoorziening aan de voorwaarden van voorschoolse educatie voldoet, krijgt deze nog een aanvullende kwaliteitssubsidie, die, afhankelijk van de vve-indicatie, kan oplopen tot 3.000 euro per kind. Amsterdamse ouders kunnen op de website van gemeente Amsterdam een proefberekening maken voor de inkomensafhankelijke ouderbijdrage. Daarnaast kunnen ouders met een laag inkomen sinds 1 december 2017 een scholierenvergoeding aanvragen van 250 euro. Dat bedrag staat gelijk aan de minimale ouderbijdrage voor voorschoolse educatie.


De 170 miljoen euro extra zodat peuters met een taalachterstand 16 uur naar een voorschoolse voorziening kunnen is een mooie eerste stap. Voor een vervolgstap zouden Nederlandse gemeenten een voorbeeld kunnen nemen aan Amsterdam, vindt de Brancheorganisatie Kinderopvang. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.