Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ventilatie in kwart van schoolgebouwen niet op orde

Meer dan een kwart van de gebouwen voor primair en voortgezet onderwijs heeft de ventilatie niet op orde, meldt BNR op basis van cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Officieel zijn het er 1100, maar het zouden er wel 2000 kunnen zijn: maar de helft van de scholen deden mee aan het door Coördinatie Ventilatie op Scholen uitgevoerde onderzoek.  

Dat het er zoveel kunnen zijn, zegt voorzitter Wouter Wijma van branchevereniging Binnenklimaat Nederland tegen BNR Nieuwsradio. Het aantal scholen dat werk maakt van betere ventilatie in hun gebouwen, is wél flink toegenomen. Eind augustus ontvingen ruim 600 scholen subsidie voor ventilatie. Sindsdien zijn er nog 300 scholen bij gekomen die subsidie hebben ontvangen of een aanvraag daarvoor hebben ingediend.

In totaal trekt de overheid 360 miljoen uit voor het verbeteren van ventilatie in schoolgebouwen. Met de SUVIS-regeling krijgen ze 30 procent van de kosten vergoed; de overige 70 procent is voor eigen rekening of voor die van de gemeente.

Drie jaar

Volgens BNR gaat het wat Wijma betreft allemaal niet snel genoeg: ‘Kijk naar het buitenland, in Duitsland krijgen scholen tachtig procent subsidie, in België is het zestig á zeventig procent. Wijma wijst erop dat een subsidie-aanvraag nog niet betekent dat een school al daadwerkelijk voldoende geventileerd is, omdat scholen daar drie jaar de tijd voor krijgen.

Niet genoeg

Voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders denkt dat er veel meer nodig is – niet alleen qua hoogte van de subsidie – om schoolgebouwen op orde te krijgen. Mede doordat veel gebouwen zeer gedateerd zijn. ‘Het gaat niet alleen over de luchtkwaliteit, maar ook over de functionaliteit en de duurzaamheid. Dit loskoppelen en alleen op ventilatie inzoomen, dat is gewoon niet genoeg’, zegt Van Haren tegen BNR.

Bouwbesluit

Eerder pleitte Sonja Pool, projectleider nieuwbouw en renovatie De Haagse Scholen, al voor gezondere en betere scholen. In deze video op Bouwstenen legt ze uit wat er in haar optiek anders moet in de Programma’s van Eisen voor nieuwe scholen. ‘Net zo goed als je een bouwbesluit hebt voor woningen, zou je er ook één voor scholen moeten hebben. Met bijvoorbeeld minimale afmetingen voor een klaslokaal.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.