Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel schermtijd schadelijk voor ontwikkeling peuters

Susan Schaeffer
Peuters die heel veel achter tablets, televisieschermen en computers zitten, kunnen een vertraging oplopen in hun ontwikkeling.
digitale opvoeding
iStock

Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Calgary.

De onderzoekers bekeken het schermgebruik en de ontwikkeling van kinderen in 2441 gezinnen. De moeders moesten aangeven hoe vaak hun kinderen van tussen de 24 tot 36 maanden achter een beeldscherm zaten.

Gemiddeld 2,5 uur achter scherm

De kinderen uit de ondervraagde gezinnen bleken rond hun eerste jaar ongeveer 2,5 uur per dag achter een scherm te zitten. De kleuters van 3 jaar keken gemiddeld 3,6 uur per dag. Bij kinderen van 5 jaar bleek dit verminderd tot zo’n anderhalf uur per dag, vooral omdat kinderen een groot deel van de dag naar school moesten (waar het beeldschermgebruik niet werd meegeteld).

Taal, spraak en beweging

Kinderen die rond hun eerste en derde levensjaar regelmatig achter een beeldscherm zaten, scoorden op latere leeftijd duidelijk slechter op ontwikkelingstoetsen dan kinderen die dat minder vaak deden. De onderzoekers vonden dat veel schermtijd een negatieve invloed heeft op de sociale vaardigheden. Ook de taal, spraak en beweging van het kind bleek negatief te worden beïnvloed.

Richtlijnen

De onderzoekers raden aan dat zorgprofessionals ouders van jonge kinderen hierover informeren. Daarnaast moeten ze gezinnen richtlijnen geven voor gebruik van tablets, televisie en telefoon door jonge kinderen.

Lees ook: Kinderen brengen meer tijd achter schermen door dan dat zij buiten spelen met hun vriendjes, blijkt uit onderzoek. Hoe kun je als professional verantwoord omgaan met schermtijd en deze als het nodig is reduceren? Pedagoog Krista Okma geeft tips.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.