Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Ark: Te vroeg voor aanscherping regels gastouderopvang

Marianne Velsink
Ruim een jaar terug kondigde toenmalig minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher aan om de kwaliteitseisen voor gastouderopvang aan te scherpen. Daarna bleef het stil. De huidige staatssecretaris Tamara van Ark geeft nu aan meer informatie te willen om te bepalen waar en hoe de kwaliteit van gastouderopvang verbeterd kan worden.
iStock

Dit schrijft Van Ark in een brief waarin ze ingaat op de evaluatie van de aanbevelingen van de commissie Gunning. PricewaterhouseCoopers (PwC), die anderhalf jaar geleden evalueerde wat de kinderopvangsector met de aanbevelingen van de commissie gedaan had, kwam met een opvallende conclusie: zij noemde gastouderopvang een risicovolle vorm van kinderopvang als het gaat om veiligheid. Zij gaven aan het gebrek aan toezicht een risico te vinden en twijfelden aan een gegarandeerd veilige kinderopvang aangezien gastouders veelal alleen opereren. Minister Asscher liet destijds weten de kwaliteitseisen voor gastouders gelijk te willen trekken met die van de reguliere kinderopvang. Hij ging hier ook over in gesprek met het werkveld.

Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang

Nu staatssecretaris Van Ark de aanbevelingen van Gunning evalueert, komt ze voor het eerst terug op de wens van haar voorganger om de regels voor gastouders aan te scherpen. Daarin benoemt ze dat voor het eerst de kwaliteit van gastouderopvang meegenomen is in een landelijk kwaliteitsonderzoek. Uit de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang (LKK) bleek dat de kwaliteit van gastouderopvang gemiddeld vergelijkbaar is met die van andere opvangvormen. Wel viel Van Ark op dat de variatie in kwaliteit groter is en dat er opmerkelijke uitschieters naar beneden zijn gezien.

Beter beeld

De staatssecretaris wil de resultaten van kwaliteitsonderzoek in de komende jaren afwachten om een nauwkeuriger beeld te krijgen van de kwaliteit van gastouderopvang. De bedoeling is dat de Landelijke Kwaliteitsmonitor in ieder geval tot en met 2020 jaarlijks herhaald wordt. ‘De uitkomsten van de LKK-monitor kunnen de komende jaren een beter beeld opleveren waar en hoe de kwaliteit van gastouderopvang verbeterd kan worden.’ Ook geeft ze aan het wel te begrijpen dat gastouderopvang andere regels kent dan de dagopvang, alleen al vanwege de kleinschaligheid van gastouderopvang.

Toezicht gastouderopvang

Van Ark schrijft ook een beter beeld te krijgen van het toezicht en de handhaving in de gastouderopvang. De inspectie van het Onderwijs zal in de jaarlijkse Landelijke Rapportage namelijk uitgebreid ingaan op de gastouderopvang. Verder wil Van Ark dat GGD’en en gemeenten meer informatie over toezicht op gastouders gaan uitwisselen om zo van elkaar te kunnen leren. Nu zijn gemeenten en GGD’en heel vrij om zelf te bepalen hoeveel gastouders ze controleren (met een landelijke ondergrens van 5 procent van alle gastouders). Tamara van Ark wil ook de ontwikkelingen in het toezicht de komende tijd nauwgezet gaan volgen om te kijken of het nodig is om strengere eisen te stellen aan gastouders.

Download hier de Kamerbrief waarin staatssecretaris Tamara van Ark ingaat op de aanbevelingen van de commissie Gunning en hoe de sector er nu voor staat


In haar verdere brief laat Van Ark weten dat de sector wat haar betreft goede en concrete stappen heeft gezet om te werken aan meer veiligheid en kwaliteit. Lees meer in dit artikel


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.