Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Van Ark: ‘Personeelstekort lastige uitdaging voor werkgevers’

Staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) erkent dat het momenteel een lastige uitdaging is voor werkgevers in de kinderopvang om gekwalificeerd personeel te vinden, maar blijft de arbeidsmarktspanning als ‘gemiddeld’ duiden, naar cijfers van het UWV. Er volgt binnenkort een gesprek met het Arbeidsmarktplatform Kinderopvang.
Tamara van Ark - ANP

De kinderopvang zou volgens de Quick Scan Vacatures Kinderopvangbehoren tot de branches met het hoogste aantal openstaande vacatures, samen met de bouw en horeca. In eerdere berichtgevingwerd gemeld dat de vacaturegraad in de kinderopvang in het laatste kwartaal van 2018 51 op 1.000 banen was.

Kamervragen

Naar aanleiding van deze Quick Scan stelde Tweede Kamerlid René Peters eind maart Kamervragen aan de staatssecretaris. Van Ark beantwoordt deze nu in een brief. Ze geeft daarin te kennen dat ze bekend is met de Quick Scan. Zij spreekt van een vacaturegraad voor de gehele kinderopvangsector van 48 vacatures op 1.000 banen.

Toenemend tekort

Peters stelde onder meer de vraag: ‘Wat vindt u van dit toenemende tekort aan personeel voor de kinderopvang?’ Van Ark: ‘Ik krijg signalen dat het werkgevers in de kinderopvang moeite kost om gekwalificeerd personeel te vinden. Ik kan me voorstellen dat dit momenteel een lastige uitdaging voor deze werkgevers vormt.’

Arbeidsaanbod

‘Voor de arbeidsmarktkrapte is het ook belangrijk om zicht te hebben op het arbeidsaanbod. Ik kijk naar de spanningsindicator van UWV, omdat hier arbeidsvraag en arbeidsaanbod worden vergeleken. De spanningsindicator voor technische beroepen, ICT beroepen en dienstverlenende beroepen ligt hoger dan de spanningsindicator voor leid(st)ers kinderopvang en onderwijsassistenten’, stelt Van Ark.

‘Gemiddelde spanning’

Van Ark ziet duidelijk een groeiende vraag naar gekwalificeerd personeel in de kinderopvang, vergeleken met drie jaar geleden: ‘UWV-cijfers bevestigen het beeld dat de krapte op de arbeidsmarkt voor leid(st)ers kinderopvang en onderwijsassistenten het afgelopen jaar sterk is toegenomen. Desalniettemin wordt de arbeidsmarktspanning nog steeds als gemiddeld getypeerd. Drie jaar geleden was dit nog een zeer ruime arbeidsmarkt.’

Arbeidsmarktplatform

Voorzitter van het Arbeidsmarktplatform Kinderopvang, Ramon Rikken, gaf eerder aandat ‘de cijfers die het Ministerie van SZW gebruikt niet kloppen’. Daarom wilde het platform eigen onderzoek laten doen. Het UWV kijkt onder meer naar het aantal gekwalificeerden voor het werk in de kinderopvang, maar die momenteel werkloos zijn. Deze willen lang niet altijd terug naar een baan in de sector. Volgens BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma keerden veel medewerkers de sector de rug toe, soms gedwongen vanwege ontslagen, vanwege het jojo-beleid in de kinderopvang. ‘Als je als overheid zodanig op een sector bezuinigt als op de kinderopvang, zwaarder dan welke sector ook, heeft dat krimp tot gevolg en massaontslagen. De branche kan niet anticiperen op het feit dat er vijf jaar later weer voldoende geld naar de kinderopvang gaat’, zei hij eerder al.

Kleine ondernemers

Het aantal kleine kinderopvanghouders neemt niet af, ondanks de invoering van de nieuwe baby-bkr, stelt Van Ark met gebruik van cijfers van het Landelijke Register Kinderopvang (LRK) (zie de brief).

Huidig beleid

‘Ik zal de ontwikkelingen blijven volgen. Voor de kinderopvang vind ik het belangrijk dat het huidige beleid de tijd krijgt zich te zetten en te bewijzen. We moeten gezamenlijk optrekken, de sector en ministerie, om in een markt die voortdurend in ontwikkeling is zoveel mogelijk stabiliteit aan ouders te bieden en zorgen dat ouders kunnen kiezen voor de opvang die past bij hun voorkeur’, besluit Van Ark haar brief.

Download hier de antwoorden van Tamara van Ark op de Kamervragen van Peters >>

1 REACTIE

  1. Tja, mevrouw Van Ark: gemiddelde spanningsindicator, arbeidsmarktspanning nog steeds gemiddeld. Wat een prachtig Haags macro-jargon. Dat zijn wat mij betreft veel weinigzeggende lettergrepen. Feit in – in ieder geval – de Randstad is dat kindercentra onderhand hun vacatures niet meer ingevuld krijgen. Bij mijn klanten zie ik ook dat er nu een stop komt op de aanname van nieuwe kinderen; dat de interne invalpools opdrogen en dat ook uitzendburo’s geen invalberoepskrachten kunnen leveren. De ongewenste bijkomstigheid is dat hierdoor kwaliteitsproblemen ontstaan omdat er niet altijd voldoende vaste gezichten in kunnen worden geroosterd. Ronduit vervelend is verder dat dit allemaal wordt gekwalificeerd als ondernemersrisico terwijl meer en meer gemeenten het botte instrument van de bestuurlijke boete hanteren, O ja, en hoe zit dat in het onderwijs??

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.