Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UNICEF luidt noodklok over vaderschapsverlof wereldwijd

Frida Noordzij
Bijna twee derde van alle kinderen jonger dan een jaar oud, bijna negentig miljoen in totaal, leeft in een land waar vaders bij wet geen recht hebben op ook maar één dag betaald vaderschapsverlof. Dat blijkt uit onderzoek van UNICEF.

Terwijl bij ons plannen zijn om het vaderschapsverlof verder uit te breiden, luidt UNICEF de noodklok over een groot deel van de vaders dat géén vaderschapsverlof krijgt. In meer dan negentig landen bestaat er geen nationaal beleid dat ervoor zorgt dat vaders betaald vrij krijgen om tijd te besteden met hun nieuwgeboren kind, meldt UNICEF.

Volgens de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties laat onderzoek zien dat wanneer vaders vanaf het allereerste begin een band opbouwen met hun baby, de kans groot is dat zij een actievere rol zullen spelen bij de ontwikkeling van hun kind.

‘De interactie met moeders en vaders vanaf het begin van het kinderleven draagt bij aan de algemene levensontwikkeling van een kind. Kinderen zijn gezonder en gelukkiger. Ook wordt het leervermogen van een kind vergroot. Het is voor iedereen van belang als vaders hun rol kunnen vervullen’, zegt UNICEF-directeur Henrietta Fore.

Lees ook: ‘Professionals, betrek ook vaders bij de opvoeding’ >>

Over de hele wereld groeit de steun voor familievriendelijk beleid. Zo wordt er binnenkort in het Indiaas parlement gekeken naar een wetsvoorstel voor vaderschapsverlof. Daarmee zouden vaders tot drie maanden betaald verlof kunnen krijgen.

Toch is er nog veel werk te verzetten. Acht landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben geen beleid dat vaders of moeders recht geeft op betaald verlof. UNICEF roept overheden op om familievriendelijk beleid door te voeren, waaronder betaald vaderschapsverlof.

Zelf heeft UNICEF begin dit jaar zijn ouderschapsverlof-mogelijkheden uitgebreid. Vaders krijgen tot zestien weken betaald verlof – het eerste VN-onderdeel dat meer geeft dan de vier weken die standaard is in de VN.


Nederlandse vaders kijken uit naar het nieuwe vaderschapsverlof dat vanaf 2020 in moet gaan. Zij krijgen dan naast de vijf vaderschapsverlofdagen vijf weken verlof die ze tegen 70 procent doorbetaling van hun loon op kunnen nemen. Maar nog liever zouden ze een ander model ingevoerd willen zien. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.