Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Twee besmette kinderen ondanks leeftijd niet gevaccineerd tegen mazelen

mvelsink
Twee van de besmette kinderen op het Haagse kinderdagverblijf waar mazelen is uitgebroken hadden vanwege hun leeftijd wel gevaccineerd kunnen zijn. Het derde kind dat besmet raakte was jonger dan 14 maanden en had de vaccinatie nog niet kunnen hebben. Dit wordt duidelijk uit een brief van Paul Blokhuis, de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
iStock

Van drie kinderen op het kinderdagverblijf is aangetoond dat het om mazelen gaat. Een vierde kind is ziek, maar de mazelen zijn hier nog niet bewezen. Eerder werd al bekend dat het kind dat de andere kinderen besmette de ziekte waarschijnlijk in het buitenland heeft opgelopen. In welk land, dat wil Blokhuis niet zeggen.

Privacy ouders

Net zo min vertelt hij op welk kinderdagverblijf de ziekte is uitgebroken. Sommige ouders en inwoners in Den Haag hebben kritiek op deze geheimhouding omdat zij vinden dat burgers het recht hebben om deze informatie over gezondheid te weten. Maar Blokhuis wil de privacy van de betrokken ouders waarborgen. Dat twee van de drie kinderen niet ingeënt zijn, betekent niet dat de kans op uitbraak bij dit kinderdagverblijf groter was. Alle kinderen die jonger zijn dan 14 maanden hebben de vaccinatie tegen mazelen nog niet gehad. Zelfs als alle kinderen van 14 maanden of ouder waren gevaccineerd, had de ziekte uit kunnen breken.

Inventarisatie contacten

Blokhuis vertelt in zijn brief hoe er is gehandeld op de mazelenuitbraak in Den Haag. Bij een uitbraak van een ziekte uit de groep B is de gemeente in het kader van de Wet publieke gezondheid verantwoordelijk voor de bestrijding. De GGD voert de bestrijding uit. GGD Haaglanden heeft direct na het bekend worden van de ziektegevallen bron- en contactonderzoek ingesteld en geïnventariseerd met wie de kinderen in hun besmettelijke periode contact hebben gehad. Het gaat hierbij zowel om contact op het kinderdagverblijf als daarbuiten.

Antistoffen voor baby’s

Kinderen jonger dan zes maanden zijn behandeld met antistoffen om ze zo snel mogelijk te beschermen. Kinderen van 6 maanden tot 14 maanden zijn versnel gevaccineerd of kregen ook antistoffen. Oudere kinderen die nog niet gevaccineerd zijn, kregen alsnog een vaccinatie. Vervolgens zijn alle huis- en jeugdartsen in Den Haag op de hoogte gebracht van de situatie. Nog altijd kan GGD Haaglanden een verdere verspreiding van de ziekte niet uitsluiten.

Meer gevallen

Er zijn in Nederland tot nu toe 15 patiënten met mazelen gemeld. Dat zijn er meer dan eerder. Voorgaande jaren werden er 10 tot 20 patiënten in het hele jaar gemeld. In andere landen daalt de vaccinatiegraad, net als in Nederland. Overigens is de vaccinatie tegen mazelen pas vanaf 1976 in het programma opgenomen, dus een deel van de volwassenen is ook niet gevaccineerd.

Heel besmettelijk

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte, meldt Blokhuis in zijn brief nog maar weer eens. Een besmetting met een niet-gevaccineerd persoon kan snel optreden. Als de vaccinatiegraad hoger is dan 95 procent, zal er niet snel een grote uitbraak komen. In Nederland is momenteel 90,2 procent van de peuters gevaccineerd tegen bof, mazelen, rode hond, difterie, tetanus, kinkhoest en polio, hib, hepatitus B, pneumokokken en meningokokken C.

Commissie bezig met oplossingen

De zorgen over de dalende vaccinatiegraad spelen al veel langer. Daarom buigt een commissie zich nu over mogelijke oplossingen om tegemoet te komen aan zorgen van ouders op de kinderopvang. Dit is een lastige puzzel omdat de oplossingen natuurlijk ook uitvoerbaar moeten zijn voor kindercentra en gastouders. De verwachting is dat er nog voor de zomer een rapport komt.

Download hier de brief van staatssecretaris Paul Blokhuis

1 REACTIE

  1. Daar gaan we weer. Hoeveel kinderen zijn gestorven aan de mazelen. Volgens mij nog steeds niemand. Jip en Janneke kregen nog gewoon de mazelen en mazelenfeestjes werden vroeger bezocht om toch vooral zo vroeg mogelijk mazelen te krijgen. Sla er de kinderboeken maar op na. In Amerika is de hype rond waterpokken vergelijkbaar met de hype rond mazelen hier. Terwijl kinderen die de mazelen achter de rug hebben hun hele leven beschermd zijn, waardoor zij ook hun pasgeboren kinderen weer beschermen via de moedermelk. De nadelen van het mazelenvaccin worden niet belicht. Enig idee hoeveel de farmaceutische industrie verdient aan deze bangmakerij…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.