Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tips om (dodelijke) verslikking te voorkomen

Na het tragische nieuws over een peuter die zich dodelijk verslikte in een pannenkoek in een restaurant in Brabant, komt chirurg Mariëlle Vehmeijer met tips om verslikking te voorkomen.
tips-verslikking-iStock.jpg
'Je zou het niet denken

Een kind dat zich dodelijk verslikt in een pannenkoek is iets uitzonderlijks, maar daarmee natuurlijk niet minder afschuwelijk, zegt Vehmeijer tegen EditieNL. ‘Je zou het niet denken, maar eten staat bij verslikking op nummer één. Het gaat meestal om ronde, gladde etenswaren die even groot zijn als de luchtpijp van een kind. Denk aan snoeptomaatjes, knakworstjes en druiven.’

Cirkelvormig eten

Het gevaar zit hem in het cirkelvormige eten, dat tijdens een Heimlichgreep mee veert met de luchtpijp in plaats van eruit te schieten. Ook waarschuwt Vehmeijer voor spekjes en kauwgom. Samen met kinderarts Fieke Slee schreef ze ‘Pas op, kijk uit’ over de meest voorkomende ongelukken in en rond het huis.

Tafelmanieren

Om verslikken te voorkomen zijn tafelmanieren belangrijk, zegt Vehmeijer. Leer je kind:

  • te blijven zitten tijdens het eten en bij een tussendoortje
  • niet te praten met volle mond
  • goed te kauwen voor het doorslikken
  • niet rond te lopen of te liggen tijdens het eten

Daarnaast is het slim om als verzorger naast het kind te zitten tijdens het eten. Als een kind bijvoorbeeld achterin de auto zit, kun je er voorin niet snel bij als er iets misgaat.

Goed snijden

Ook is het nodig om eten goed te snijden. Wat wordt aanbevolen?

  • snijd druiven, cherrytomaten en vergelijkbaar groente en fruit in vieren zolang kinderen nog geen vijf jaar oud zijn
  • snijd knakworstjes in de lengte door en in stukje die niet langer zijn dan 1 centimeter zolang kinderen nog geen vijf jaar oud zijn
  • snijd appels en ander rauw fruit of groente in kleine stukken of rasp ze 

Verslikkingsgevaar

Ook bij deze voorwerpen dreigt verslikkingsgevaar: latex ballonnen (de belangrijkste veroorzakers van dodelijke verslikking), munten, knoopcelbatterijen (vaak verwerkt in speelgoed, ook erg giftig), ballonnen en te kleine spenen, schrijven Vehmeijer en Slee in hun boek.

In 2012 zijn in Nederland 110 kinderen jonger dan vijf jaar opgenomen in het ziekenhuis nadat ze zich in voedsel hadden verslikt. De meeste kinderen waren jonger dan een jaar.

Kinderen die met hun handen mogen eten en zelf kiezen hoeveel ze willen eten hebben een grote kans dat ze later verschillende dingen lusten, gezonder eten en minder dik worden. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.