Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tijd dringt voor aanpassen maximum uurtarieven kinderopvang

Marianne Velsink
‘Is het nog mogelijk om de maximum uurtarieven waar kinderopvangtoeslag over wordt uitgekeerd aan te passen?’, vragen zowel GroenLinks als de SP zich af. Staatssecretaris Tamara van Ark antwoordt dat dit kan. Kamerleden hebben tot 7 juli om een schriftelijk wijzigingsvoorstel in te dienen.
ANP

Vanuit de sector klinken veel kritische geluiden over de betaalbaarheid van de bkr-maatregel die vanaf 2019 ingaat. Ondanks een investering in de kinderopvangtoeslag waardoor ouders relatief meer toeslag krijgen, denken kinderopvanghouders hun tarieven zo te moeten verhogen dat ouders alsnog meer geld aan kinderopvang kwijt zijn.

Maximum-uurtarieven definitief?

Dit najaar gaan kinderopvangorganisaties de uurtarieven voor 2019 vaststellen en dit communiceren naar de oudercommissies. ‘Maar wat als uit een nadere analyse van staatssecretaris Van Ark blijkt dat de verhoging van kinderopvangtoeslag toch niet voldoende is om de extra kosten te dekken?, wil GroenLinks weten. Leden van de partij stellen hier dan ook Kamervragen over. Ook SP-Kamerleden willen weten of het besluit over de definitieve maximum-uurtarieven nu al genomen moet worden en niet later in het jaar tijdens de begrotingsoverleggen voor 2019.

Systemen Belastingdienst

Dat laatste is volgens Van Ark geen optie, omdat een structurele investering van kinderopvangtoeslag enkel geregeld kan worden door een wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag. De investering van 248 miljoen euro zal enkel op hoofdlijnen vermeld worden in de toelichting bij het begrotingsartikel Kinderopvang. Belangrijker is het ontwerpbesluit dat uiterlijk 1 oktober 2018 moet worden vastgesteld en gepubliceerd. Deze datum is mede gebaseerd op de Belastingdienst die tijd nodig heeft om de systemen aan te passen om in december de kinderopvangtoeslag voor januari aan ouders uit te betalen.

Raad van State

Kamerleden hebben tot 7 juli om, tijdens de voorhangprocedure van dit besluit, opmerkingen en aanpassingsverzoeken in te dienen. Staatssecretaris Van Ark beoordeelt en beantwoordt deze opmerkingen vervolgens en kan eventueel besluit om de tarieven dan alsnog te wijzigen. Daarna gaat het voorstel naar de Afdeling advisering van Raad van State voor advies. Ook hieruit kan nog een verzoek komen tot het aanpassen van het besluit. Ondertussen analyseert het ministerie ook nog het praktijkonderzoek van Buitenhek.

Monitoring in 2019

Van Ark vult aan dat als er op een later moment wijzigingen worden voorgesteld, inwerkingtreding per 1 januari 2019 onhaalbaar wordt. Wijzigingen die na 1 oktober verwerkt worden, treden pas in 2020 in werking. Verder kondigt de staatssecretaris aan dat er in 2019 ook gemonitord wordt. Pas halverwege 2019 verwacht ze een accuraat beeld te hebben van de uurtarieven die ouders opgeven bij de Belastingdienst. De Kamer wordt hierover geïnformeerd.


In dezelfde brief reageert Van Ark op voor het eerst officieel op het praktijkonderzoek van Buitenhek naar het kosteneffect van de bkr voor baby’s. Ze heeft meerdere redenen om toch vast te houden aan de veel lagere kostenberaming van het SEO-onderzoek. Lees in dit artikel waarom


 

Lees een uitgebreide toelichting op deze én op andere vragen van Kamerleden over het Ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.