Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Te veel zitten en liggen remt de ontwikkeling’

De motorische ontwikkeling bij Nederlandse en Vlaamse baby’s verloopt trager dan in andere landen. Oorzaak zou zijn dat baby’s veel en lang op hun rug liggen en in stoeltjes zoals de Maxi Cosi zitten, wat invloed heeft op de motoriek.
teveel-zitten-liggen-AdobeStock.jpg
De motorische ontwikkeling van 77 baby’s werd gevolgd vanaf de leeftijd van vier maanden tot het moment waarop ze zelfstandig konden stappen. - Foto: AdobeStock

Veel kinderen worden met regelmaat in autostoeltjes gezet, die vaak omgevormd kunnen worden tot wandelwagen. Met als gevolg dat kinderen soms uren per dag in zo’n stoeltje zitten, eten, spelen en slapen.

Trager

Onderzoekers van de vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie (Universiteit Gent) stelden al in 2010 vast dat de motorische ontwikkeling bij Nederlandse en Vlaamse baby’s trager verloopt dan elders. De trend wordt nu bevestigd in een masterproef aan dezelfde Gentse vakgroep, meldt eoswetenschap.nl.

77 baby’s

De motorische ontwikkeling van 77 baby’s werd gevolgd vanaf de leeftijd van vier maanden tot het moment waarop ze zelfstandig konden stappen. De ontwikkeling werd gemeten met de AIMS, een motorische test die in Canada werd genormeerd in 1994. De kinderen bleken zich nog altijd trager te ontwikkelen, in vergelijking met de Canadese normen van de AIMS. Ook zetten zij later hun eerste stappen, blijkt uit vergelijking met de gegevens uit een studie uit 2006 van de Wereldgezondheidsorganisatie, op basis van onderzoek in Noorwegen, Oman, Ghana, India, Brazilië en de Verenigde Staten.

Zithulpmiddelen

Gezien de resultaten lijkt er een verband te bestaan tussen het gebruik van zogenoemde zithulpmiddelen en het tempo van de motorische ontwikkeling. De wetenschappers willen nog wel uitgebreider onderzoek doen, maar roepen toch op om het gebruik van autostoeltjes te beperken. Dus gebruik deze alleen tijdens autoritten en leg kinderen op hun buik om te kunnen spelen, klinkt het advies. Dan hebben kinderen ruimte om te rollen, kruipen en zich op te trekken.

Samen met studenten ontwikkelden de Gentse wetenschappers de website Vooruit op de buik!, waar meer informatie wordt gegeven en tips over juiste houdingen voor baby’s.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.