Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Te weinig les over online seksbeelden

66% van de kinderen tussen 9 en 12 jaar oud worden online geconfronteerd met bloot en 35% met seks. Ruim de helft van de kinderen geeft aan daar op school géén les over te krijgen. Dat blijkt uit een peiling van Rutgers kenniscentrum seksualiteit, in samenwerking met het NOS Jeugdjournaal.
seksbeeldenonline.jpg
66% van de kinderen tussen 9 en 12 jaar oud worden online geconfronteerd met bloot en 35% met seks. - Foto: ANP

Aan de peiling werkten 900 kinderen mee. Wat zijn de meest opvallende resultaten? 34% van de kinderen zag wel eens een vagina online, 23% een stijve piemel en 25% mensen die seks hebben.
39% zoekt naar iets anders online en ziet de beelden ineens verschijnen, 31% krijgen de beelden te zien doordat anderen het laten zien en 17% zoekt het zelf op.

De meeste kinderen (71%) zien de beelden op een computer, tablet of telefoon bij hun thuis, ruim een derde (37%) bij vriendjes en 16% op school.

Google en YouTube

Opvallend is dat bijna een helft van de kinderen via Google (41%) bij de beelden terecht komt en 24% via YouTube. Een ruime meederheid kijkt even naar de beelden en klikt dan weg. 21% blijft wat langer kijken, 19% klikt meteen weg.

Week van de Lentekriebels

Deze cijfers kwamen online op de eerste dag van de ‘Week van de Lentekriebels’, een landelijke projectweek op Nederlandse basisscholen, waarin kinderen leren over hun lichaam, relaties, omgaan met social media en weerbaarheid.  

Geen les over online seksbeelden

40% van de kinderen in groep 8 geeft aan geen les te krijgen over hoe om te gaan met online bloot- en seksbeelden. Zorgwekkend, vindt Rutgers. Ton Coenen, directeur Rutgers: ‘Deze kinderen staan op het punt om naar de middelbare school te gaan, waar ze niet alleen in aanraking kunnen komen met seksueel getinte beelden, maar bijvoorbeeld ook met sexting en grooming. Het is belangrijk dat zij al op de basisschool leren hoe ze hiermee kunnen omgaan, zodat ze voorbereid en weerbaar zijn.’

Praten met ouders

Hoewel school hier een belangrijke rol heeft, praat 59% van de kinderen met hun ouders na het zien van de beelden. Ruim een kwart (28%) vertelt het aan niemand. Leeftijd lijkt daarbij een rol te spelen: van de 9-jarigen vertelt 16% het niet, bij 12-jarigen is dat 39%. Ga met kinderen in gesprek over wat je kunt tegenkomen en hoe je daarmee om kunt gaan, over hoe je online met elkaar omgaat en over hoe je online je grenzen bewaakt,” zegt Ton Coenen.

Scholen en ouders samen aan de slag

Rutgers roept scholen en ouders op om hier samen mee aan de slag te gaan. Het kenniscentrum noemt als optie dat scholen ouderavonden kunnen organiseren, waar deze onderwerpen worden besproken. In Nederland is seksualiteit opgenomen als verplicht onderdeel in de kerndoelen voor het onderwijs. Coenen: ‘Scholen zijn vrij om hier zelf invulling aan te geven, maar omgaan met seks in de media zou in het onderwijs zeker een plek moeten hebben.’

Bron: Rutgers

Het volledige onderzoek is hier in te zien.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.