Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Studerende moeder krijgt steun kinderopvangkosten

De gemeente Groningen is op de vingers getikt door de rechtbank. De gemeente had een studerende moeder tegemoet moeten komen in de kosten voor kinderopvang. Deze uitspraak kan een voorbeeld zijn voor andere studerende moeders die steun voor kinderopvangkosten geweigerd wordt.
Studerende moeder kinderopvangkosten.jpg
‘Het ontbreken van eenduidigheid leidt nu tot rechtsongelijkheid van studerende moeders.’ - Foto: iStock

Dit meldt het Steunpunt Studerende Moeders op de website. De 29-jarige moeder studeert aan de opleiding biomedisch analist bij het ROC Noorderpoort in Groningen. Met kinderopvangtoeslag en studiefinanciering kwam zij per maand nog 400 euro tekort voor kinderopvang. Zij vroeg bij de gemeente bijzondere bijstand aan, maar dit werd geweigerd omdat zij volgens de gemeente Groningen niet tot de doelgroep zou behoren.

Tegemoetkoming kinderopvang

De regel is dat alleenstaande ouders met kinderen tot 12 jaar die onder de participatiewet vallen en aan het werk gaan, recht hebben op passende kinderopvang. Zij kunnen naast kinderopvangtoeslag in aanmerking komen voor een tegemoetkomingsregeling vanuit de gemeente voor de resterende eigen bijdrage aan kinderopvangkosten. Voor studerende ouders geldt dit echter niet bij alle gemeenten.

Uitkering

Toen het Steunpunt Studerende Moeders zich met de zaak ging bemoeien, antwoordde de klantmanager van de gemeente Groningen dat de moeder beter kon gaan solliciteren of in de uitkering kon blijven in plaats van te studeren. Annemiek de Jong, directeur van het Steunpunt vond dit onvoorstelbaar. ‘Een volledige bijstandsuitkering kost de gemeente uiteindelijk meer dan een tijdelijke tegemoetkomingsregeling voor enkel de kinderopvangkosten voor de duur van haar opleiding. Zij wil hiermee graag duurzaam uit de uitkering stromen en haar kans op economische zelfstandigheid vergroten, dat zou toch juist aangemoedigd moeten worden dan tegengewerkt.’

Verschillende aanpak gemeenten

Volgens De Jong is het probleem dat gemeenten het beleid compleet verschillend uitvoeren. ‘De gemeente Oud Amstel bijvoorbeeld heeft de doelgroep studenten met kinderen wel opgenomen in het beleid, maar de gemeente Amsterdam weer niet.’ Zij pleit dan ook voor landelijk beleid zodat studerende moeders weten waar zij aan toe zijn. ‘Het ontbreken van eenduidigheid leidt nu tot rechtsongelijkheid van studerende moeders.’

Voorbeeld voor anderen

De rechtbank heeft besloten dat de gemeente Groningen een verkeerd juridisch kader heeft toegepast. Zij roept de gemeente op om de aanvraag van de moeder opnieuw inhoudelijk te gaan beoordelen. De uitkomst kan zijn dat de moeder de extra tegemoetkoming alsnog niet ontvangt, maar de gemeente is nu wel verplicht inhoudelijk naar de aanvraag te kijken. De Jong van het Steunpunt Studerende Moeders hoopt dat deze uitspraak een eyeopener kan zijn voor andere alleenstaande studerende moeders die eveneens in de knel komen met de eigen bijdrage voor kinderopvang. ‘Zij kunnen dan in hun bezwaar naar deze uitspraak verwijzen’, aldus De Jong.

Hebben studerende ouders recht op kinderopvangtoeslag? Lees meer op de website van de Belastingdienst >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.