Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Strijd om talent barst los in sector’

Als gevolg van de nieuwe beroepskracht-kindratio voor baby’s zullen in de kinderopvang ruim 2.500 éxtra mensen nodig zijn. Het nieuws leidt tot onrust: de sector kampt nu al met een personeelstekort. ABN AMRO spreekt van een ‘strijd om talent’.

Vanaf 1 januari 2019 moet er meer personeel worden ingezet bij de opvang van baby’s, Waar nu nog één beroepskracht vier baby’s mag opvangen, zijn dit straks nog maar drie baby’s. Deze nieuwe beroepskracht-kindratio (bkr) leidt tot veel onrust. ‘Wij zijn bang dat de voorgenomen maatregel leidt tot minder rust op de groepen, hogere kosten voor aanbieders en als gevolg daarvan duurdere en minder toegankelijke kinderopvang voor ouders’, lieten kinderopvangondernemers eerder al weten. Zij luidden de noodklok.

Extra banen

ABN AMRO onderzocht hoeveel extra banen nodig zijn om aan de maatregel te voldoen, met het huidige aantal kinderen en baby’s in de opvang. Dat zijn er minimaal 2500, waarvoor de werving nog moet starten. Zoveel nieuwe gekwalificeerde mensen zijn er eenvoudigweg niet voorhanden, stelt de bank in het onderzoeksrapport met de toepasselijke naam: ‘War for talent’ (vrij vertaald: het gevecht om talent) ontspruit op de kinderopvang.

Vacatures

Het aantal nieuwe vacatures in de kinderopvang is al gestegen naar 450 per maand, een verdubbeling ten opzichte van 2016. In het rapport staat de verontrustende prognose van het FCB: in 2022 zijn er mogelijk 94.500 pedagogisch medewerkers nodig. Dat is een groei van bijna 10.000, ten opzichte van 2018.

Maximale inzet

De vraag blijft: is er een oplossing? ‘Aanbieders van kinderopvang moeten nog meer sturen op een goede bezettingsgraad en maximale inzet van arbeidskrachten’, stelt Eric Zwaart, die namens ABN AMRO betrokken is bij het onderzoek. ‘Dit is mogelijk door minimale voorwaarden voor kinderopvang te introduceren. Een voorbeeld is de nieuwe drie-urenregeling, waarbij een kinderopvangorganisatie moet aangeven tijdens welke uren minder medewerkers worden ingezet.’

Aanbeveling

Zwaart doet de volgende aanbeveling: ‘Om toch meer capaciteit te creëren, kunnen kinderopvangorganisaties overwegen om dagen of uren waarop er weinig of minder gebruik wordt gemaakt van opvang aantrekkelijk te maken voor ouders. Ofwel: prijsdynamiek. Ouders worden zo gestimuleerd hun afname aan te passen, waardoor er ruimte vrijkomt op de piekdagen. Slimmer beprijzen kan leiden tot betere bezetting en hogere opbrengsten. Dat biedt ook mogelijkheden om lastminute bijgeboekte uren duurder te beprijzen. Dit laatste zal zeker nodig zijn als de ‘war for talent’ in de sector losbarst.’

Uurprijzen

Daarnaast hoopt Zwaart dat de overheid de kinderopvangtoeslag bijstelt, als de uurprijzen onvermijdelijk stijgen door de nieuwe wetgeving. Dit betekent dat kinderopvangorganisaties hogere tarieven gaan vragen dan de maximumvergoeding. Als de overheid de kinderopvangtoeslag niet tijdig aanpast aan deze prijzen, kan dat leiden tot vraaguitval bij jonge ouders met lage of middeninkomens. Deze groep vormt de meerderheid van de vraag naar kindplaatsen.

Het onderzoeksrapport is via deze link te downloaden >>

2 REACTIES

  1. Dit is echt een dingetje alleen maar omtrent geld. Het argument dat er meer drukte op een babygroep is in mijn ogen echt kolder. 25 jaar geleden hadden we een gat in de lucht gesprongen als ze deze bkr toen hadden door gevoerd, nu ineens is het niet goed meer omdat het geld gaat kosten. Pff.

    • Jawel
      Opleidingen trainingen cursussen barsten in een soort creativiteit uit uit de denkrichtingen van grote mensen.

      Het kind centraal om meest niet wetenschappelijk georiënteerde producten op de markt te kunnen brengen. Te verkopen.
      En
      De vakbonden hebben dat mijnsinziens echt nog niet helemaal goed in beeld over welke belangen het gaat voor medewerkers.
      Werknemers laten zich opleggen de kursus de opleidingen te volgen naast de werkdruk en passie die haar beweegt om kleine kinderen op te voeden te verzorgen.
      Wat barst los over de rug van kleine kinderen en pmrs. Voor wie vraag ik ons af .Onbegrijpelijk dat zowel de branche organisaties als opleidingen zich laten aanjagen door de praxis van grote concerns die bepalen wat goed is voor kleine kinderen. 12 kleine kinderen in een lokaal met 2 leidsters in 2019 drie afhankelijk van het babygehalte..

      Onbegrijpelijk dat ontwikkelaars niet meer de kunst verstaan om aan te sluiten bij de ontdekkingsvreugd van kleine kinderen. Dat ze niet zien dat ze deze vertrappen door naief kinderen hun volwassen perceptie eigen te maken. Woordjes ophangen bij 3 jarigen. Kast.boek. doos. Of een dagritme als kaartjes met begrippen te ontwerpen.
      Voor taalontwikkeling..van kleine kinderen.
      Onbegrijpelijk naïef en verstoken van esentiele empathie intuïtie creativiteit vreugde…met hun voorbedachte verhalen woorden die leidsters en vervolgens kleine kinderen moeten reproduceren. Zeggen. En die kinderen doen hun best om het goed te doen voor de leidsters. Voor een compliment. Onbegrijpelijk want. ..
      Weet creëren klanten voor therapie. ..sociale wijkteams als die tenminste niet blijven hangen in hun procedure trein.
      Onbegrijpelijk geld verspilling waar het kind centraal gesteld is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.