Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Strengere starterseisen ‘aan de poort’

Nieuwe toetreders tot de kinderopvangbranche moeten beter voorbereid en met meer kennis starten en dit moet potentieel slecht presterende organisaties afschrikken om te starten. Dat wil zowel de branche als minister Asscher.
1Starters.jpg
Het is kinderopvangprofessionals en andere betrokken organisaties nog altijd een doorn in het oog dat iedereen zomaar een kinderopvang kan beginnen - Foto: Fotolia

De incidenten in de kinderopvang zoals bij 24/7 Kids in Amsterdam hebben kinderopvangprofessonials en verwante organisaties in doen zien dat er meer en strengere eisen gesteld moeten worden aan kinderopvangorganisaties. De nadruk ligt dan vooral op startende organisaties .Het gaat dan om strengere eisen aan de administratie, bijvoorbeeld van het aantal kinderen en pm’ers. Dat moet het voor toezichthouders makkelijker maken om misstanden te signaleren en in te grijpen.

Kinderopvang beginnen

Dit kwam naar voren in het PwC-onderzoek naar de veiligheid van kinderopvang vijf jaar na de Amsterdamse zedenzaak. Het is kinderopvangprofessionals en andere betrokken organisaties nog altijd een doorn in het oog dat iedereen zomaar een kinderopvang kan beginnen. Minister Asscher zegt in een uitgebreide reactie op dit onderzoek dat hij het eens is met deze kritiek. Hij wil met de VNG en GGD GHOR Nederland in gesprek gaan hoe met name starters beter kunnen worden getoetst.

Bedrijfsplan

Eén van de maatregelen kan bijvoorbeeld zijn dat er meer eisen worden gesteld aan een bedrijfsplan. Asscher gaat ook werk maken van een betere uitwisseling van gegevens tussen verschillende toezichthouders. Als gemeenten signalen krijgen dat een kinderopvangorganisaties misstanden begaat, wil Asscher kijken of de gemeente vervolgens een Bijzonder Opsporingsambtenaar (BOA) kan inzetten.

Landelijke aanpak GGD

Om misstanden te voorkomen, hoeven er wat minister Asscher betreft niet alleen nieuwe eisen bij te komen. Ook binnen het huidige kader zijn er mogelijkheden. Bijvoorbeeld door ‘streng aan de poort’ te zijn. Dat betekent dat GGD’en voor de registratie van een nieuwe kinderopvanginstelling strenger gaan kijken of aan de eisen wordt voldaan. Enkele GGD’en doen dit al, maar dit is nog niet landelijk ingevoerd. Momenteel ontwikkelt GGD GHOR Nederland een landelijke werkwijze. In 2017 zullen GGD’en ondersteuning krijgen bij de implementatie van deze werkwijze.

De veiligheid en kwaliteit van de kinderopvang is sinds de zedenzaak vijf jaar geleden verbeterd. Dit zeggen betrokkenen in een onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC). Ondanks het positieve geluid, zijn er ook veel verbeterpunten. De onderzoekers formuleerden er maar liefst 78. Lees meer

Transparantie ouders

Minister Asscher ziet verder ook mogelijkheden met het huidige handhavingsinstrumentarium. Onlangs bleek dat er vaak geen handhaving plaatsvindt terwijl dat wel door de toezichthouder wordt geadviseerd. Minister Asscher wil dat er kritisch wordt gekeken naar de inzet van bestaande instrumenten en de mogelijkheden die er zijn om sneller en strenger in te grijpen als dat nodig is. Asscher is ook van mening dat de communicatie naar ouders over kwaliteitsrisico’s beter kan en moet. Hij gaat daarom met de VNG in gesprek over de mogelijkheden voor meer transparantie richting ouders, bijvoorbeeld als kinderopvanginstellingen onder verscherpt toezicht staan.

Gegevens delen

Onderzoekers van PwC bevelen onder andere aan om te onderzoeken of er een informatiesysteem kan komen waarin gemeenten en GGD’en informatie over specifieke houders kunnen delen. Zo kan voorkomen worden dat een houder die in de ene gemeente niet mag starten of moet stoppen om kwaliteitsredenen, in een andere gemeente opnieuw een aanvraag indient. Minister Asscher is met DUO in gesprek om te kijken welke mogelijkheden de huidige systemen hiervoor bieden. Behalve met DUO wil Asscher met de VNG en GGD GHOR Nederland hierover in gesprek gaan.

Lees Asschers’ brief nav het PwC-onderzoek hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.