Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Strafzaak tegen eigenaresse 24/7 vanwege misstanden

Het Openbaar Ministerie start een strafzaak tegen de voormalig eigenaresse van kinderdagverblijf 24/7 in Amsterdam. Dit kinderdagverblijf werd in 2015 gesloten vanwege grove misstanden. De voormalig directeur wordt vervolgd voor valsheid in geschrifte, poging tot oplichting en overtreding van de Wet op de economische delicten.
Foto: ANP. Buurthuis Jacob Maris waar kinderopvang 24/7 Kids was gevestigd.

De beschuldiging van het oprichten en leidinggeven aan een criminele organisatie wordt niet vervolgd. Advocaat van gedupeerde ouders Richard Korver had deze beschuldigingen geuit. Hij wil ook aangifte doen tegen kindermishandeling en is hierover nog in gesprek met ouders en belangenorganisatie BOinK. Behalve de eigenaresse wordt nog een medewerker (de rechterhand van de eigenaresse) beschuldigd van poging tot oplichting.

Schrijnende verhalen

Het Parool publiceert over de zaak en in navolging daarvan ook veel andere dagbladen. De zaak maakte in 2015 veel los in en buiten de sector. De verhalen waar pedagogisch medewerkers, ouders en de GGD naar buiten kwamen, waren schrijnend. Omdat er op de locatie veel meer kinderen werden opgevangen dan waar plek voor was, moesten pm’ers uren met kleine kinderen op straat zwerven. Ook als het koud was.

Pm’ers smeekten

Uit onderzoek van de GGD bleek later dat het welzijn van kinderen flink werd aangetast. Kinderen huilden buiten van de kou. Ze konden ook niet slapen. Zelfs de lunch moest buiten worden opgegeten of heel snel op de locatie. Ouders werd verteld dat hun kind een warme maaltijd had gehad. Pedagogisch medewerkers smeekten de eigenaresse of ze met de kinderen naar binnen mochten. Ze bezochten winkels, de bibliotheek en winkels om warm te blijven. Maar ze mochten niet te vaak op dezelfde plekken komen, werd hen verteld, omdat het anders te veel op zou vallen.

Longontsteking

De kinderen die binnen mochten blijven, werden bewust geselecteerd. Bijvoorbeeld op leeftijd. Kinderen die konden praten, konden ouders informeren. Zij mochten daarom binnen blijven. Dat gold ook voor kinderen van leden van de oudercommissie. Ouders merkten op dat hun kinderen vaak langdurig verkouden waren. Een kindje kampte drie keer met longontsteking. Zodra ouders hun kind van het kinderdagverblijf haalden, ging het opeens beter.

Dominant en manipulatief

De zaak kwam aan het rollen na meldingen bij GGD van buren. Het viel hen op dat er elke ochtend een grote groep kinderen naar buiten ging om pas vlak voor het ophalen naar binnen te gaan. Iedere dag opnieuw. Ouders typeerden de eigenaresse als dominant en manipulatief. Ze zorgde ervoor dat ouders niet durfden te klagen en ze richtte haar pijlen steevast op de GGD.

Sluiting

In 2015 werd het kinderdagverblijf gesloten. Er bleek toen dat er zeker vijftig kinderen op de locatie stonden ingeschreven, terwijl er plek was voor twaalf. De exacte zittingsdatum is nog niet bekend.

Na aangiftes van ouders en BOinK besloot eind 2017 ook de gemeente Amsterdam aangifte te doen tegen de oud-eigenaresse van kinderdagverblijf 24/7 Kids. Lees hier waarom

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.