Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds minder gastouders in Vlaanderen

Vlaanderen ziet al enkele jaren een daling in het aantal gastouders. In twee jaar tijd stopten vijfhonderd gastouders, in de jaren daarvoor (2011-2014) maar liefst drieduizend gastouders. Kinderopvangorganisatie Landelijke Kinderopvang pleit voor verandering.
1gastouderopvang-vlaanderen-ANP.jpg
Daarbij spelen de werkdruk

In Vlaanderen (Noord-België) steeg het aantal plaatsen in de kinderopvang tot 93.077, daarmee werd de doelstelling gehaald om kinderopvang aan te bieden aan de helft van de kinderen. Maar het aantal locaties waar kinderopvang wordt aangeboden, daalde in diezelfde periode. Dat komt volgens De Tijd vooral door de daling van het aantal gastouders (‘onthaalouders’ genoemd). Het aantal ging van 5.718 in 2014 naar 5.218 in 2016. De Tijd haalde deze cijfers uit het jaarverslag van Kind en Gezin.

Nieuwe wetgeving

Via nieuwe wetgeving wilde minister Jo Vandeurzen (CD&V) in 2014 het tij keren in de kinderopvang en de sector professionaliseren en toegankelijk en betaalbaar maken.
In de jaren 80 maakten gastouders in Vlaanderen hun opmars, meldt De Tijd. Die generatie gaat nu met pensioen, en de nieuwe generatie vindt het minder aantrekkelijk om ‘op eigen houtje kinderen op te vangen’.

Werkdruk

Daarbij spelen de werkdruk, de strenge regels en de lage verloning hun rol, net als de impact op het gezinsleven van een opvang in de gezinswoning. Bovendien gaat de voorkeur van tweeverdieners vaak uit naar grotere kinderdagverblijven, waar er geen onverwachte sluiting is als de onthaalouder ziek is.

Betere omkadering

De Landelijke Kinderopvang pleit ervoor om gastouders een betere omkadering en een regelgeving op maat te geven. Op die manier kan de trend van het dalende aantal gastouders worden tegengegaan, zo stelt de kinderopvangorganisatie. Volgens woordvoerder Mia Houthuys is die tendens een gevolg van de registratie- en vergunningsregels, die vaak niet op maat voor de gastouders worden gemaakt: ‘Die regels zijn geïnspireerd op die van de kinderopvang, maar dat past niet altijd bij de kleinschalige opvang die de onthaalouders aanbieden.’

Daling

Vandeurzen zei niet blind te zijn voor de daling in het aantal gastouders en noemde deze opvang een ‘waardevolle vorm van kinderopvang’. Daarom startte hij een ‘strategische oefening’ rond de zogenoemde ‘gezinsopvang’ in Vlaanderen. Wel wees de minister er al op dat het tekort aan gezinsopvang niet enkel in Vlaanderen een probleem is.

Complexe opdracht

Het was de bedoeling de oefening voor de zomer af te ronden, maar dat is niet gelukt. Kind & Gezin wijst erop dat het een complexe opdracht is om alle belangen een plaats te geven. Er wordt gedacht aan een werknemersstatuut voor gastouders en maatregelen om de samenwerking tussen de gastouders te verhogen, maar daar is geld voor nodig. In het najaar hopen de betrokkenen naar buiten te komen met een visie op de toekomst van de gastouders.

Bron: De Tijd

Ook in Nederland is er momenteel veel te doen rondom de gastouderopvang. Zo speelt er nu al een tijd de discussie of gastouders zelfstandig ondernemers zijn of niet. Het Gerechtshof Den Haag besloot afgelopen week dat een gastouder zelfstandige is. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.