Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stagiaires staan voor een dichte deur

Het aantal stage- en leerwerkplekken neemt af in de kinderopvang. Door de vraaguitval is het voor kinderopvanglocaties lastiger om stageplaatsen te realiseren. De Volkskrant spreekt van een daling van vijftien procent van het aantal leerwerkplekken en vijf procent van het aantal stageplaatsen in de kinderopvang.
Stagiaires staan voor een dichte deur
Foto: ANP Photo

De Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven trok in 2012 al aan de bel over een tekort aan stageplekken in de kinderopvang. Dit jaar staan naar verwachting weer veel stagiaires voor een dichte deur.

Leerwerkplekken

De cijfers over de afname van het aantal stage- en leerwerkplekken zijn afkomstig van kenniscentrum Calibris. Vooral leerwerkplekken (vier dagen stage lopen, één dag per week theorie op school) zijn nauwelijk nog te regelen. Voordat een student aan een dergelijke opleiding begint, moet zo’n werkplek al gerealiseerd zijn. Als dit niet lukt, komt de student in de knel te zitten.

Flexwerkers

Het aantal werknemers in de kinderopvang nam flink af, van 103.000 in 2011 naar 89.000 in 2013. Zowel vaste krachten als flexwerkers worden ontslagen. Of aan vaste krachten wordt gevraagd om flexwerker te worden. Dit brengt veel onzekerheid met zich mee. De ene week kun je bijvoorbeeld 20 uur ingezet worden, terwijl je een week later 35 uur moet draaien. Ook moeten pedagogisch medewerkers er genoegen mee nemen dat ze op meerdere groepen worden ingezet.

Salarisstijging

De vakbonden blijven inzetten op een salarisstijging voor pedagogisch medewerkers, ondanks dat ondernemers het momenteel zwaar hebben. Door het salaris van pm’ers te verhogen, kan de kinderopvang blijven concurreren met de zorg. Dat is hard nodig om straks, als de economie weer aantrekt, in een eventueel groeiende behoefte aan opvang te kunnen voorzien.
Heb je een stageplaats beschikbaar of zoek je er juist eentje? Op de stagepagina op Kinderopvangtotaal, kun je een oproepje achterlaten of reageren op een oproepje.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.