Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Sneller een boete na overtreding kinderopvang in Amsterdam

Marianne Velsink
Sneller een boete na overtreding kinderopvang in Amsterdam

Het nieuwe Bureau Handhaving Kinderopvang treedt veel strenger op bij overtredingen in de kinderopvang dan nu door de stadsdelen wordt gedaan. Dat betekent dat als een GGD-inspecteur overtredingen ziet, het bureau direct een boete uitschrijft. Nu krijgen kinderdagverblijven, bso’s, peuterspeelzalen en gastouders vaak nog even de tijd om de regels alsnog in orde te maken.

Snellere handhaving
Deze nieuwe werkwijze is voorlopig alleen in Amsterdam aan de orde. Voorheen had elk stadsdeel in Amsterdam zijn eigen ambtenaar die schikkingen stuurde als de GGD na een inspectiebezoek overtredingen had geconstateerd. Het nieuwe bureau telt zeven vaste medewerkers die dit op centraal niveau voor de hele gemeente doen. Zij werken fulltime en zullen veel sneller tot handhaving overgaan dan ambtenaren in de huidige situatie, zo is de verwachting.

Commissie Gunning
De strenge aanpak is het gevolg van het werk van de commissie Gunning die kort na de zedenzaak aanbevelingen deed om de veiligheid van kinderen in de kinderopvang beter te beschermen. Een belangrijk advies van Gunning was om de versnippering in toezicht en handhaving in Amsterdam te voorkomen en dat er beter en sneller gehandhaafd moet worden wanneer organisaties in de fout gaan. Het bureau is vanaf woensdag 29 februari actief.

Bron: Het Parool
Foto: ANP

2 REACTIES

  1. Handhaven prima, maar dan wel zorgvuldig en proportioneel. En dat niet altijd gebeurt, hebben diverse clienten de afgelopen periode aan den lijve ondervonden. Typisch dat de gemeente om dit te communiceren via de media. De kindercentra in 020 zijn hierover bij mijn weten nog niet ingelicht.
    Toch nog steeds praten over ipv samenwerken met. Zo breng je de kwaliteit niet op een hoger plan. Opvallend:
    het is onduidelijk of aan het nieuwe boete beleid een deugdelijk handhavingbeleidsplan ten grondslag ligt. Hopelijk gaat het bureau handhaving op een zorgvuldige manier te werk. Dat betekent dat de gemeente ook duidelijkheid moet geven hoe zij -in het licht van de uitspraak van de Raad van State van 21/12/2011- nu omgaat met lopende en nieuwe handhavingszaken tot het moment dat de beleidsregels zijn vastgelegd in wettelijke voorschriften. Daarover hoor ik niks; wel weet ik dat ondertussen een aantal handhavingszaken om die reden zijn beeindigd.

  2. Lees alle reacties
  3. Mits het ernstige overtredingen betreft. Het kan toch niet zo zijn dat professionele organisaties nu afgestraft worden voor kleine incidenten. Het beeld over de GGD is doorgaans al erg negatief(zeurende dames die er op gebrand zijn iets te vinden wat niet helemaal 100% juist is)Ik dacht dat er juist samenwerking zou moeten ontstaan: hoe maak je de kinderopvang samen beter. Ben benieuwd waar dit gaat eindigen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.