Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sjoukje Andriessen – Risico-inventarisaties

Om nog even door te gaan op de Wet Kinderopvang en de richtlijnen die wij daarbij naleven wil ik graag mijn ervaringen met jullie delen over de risico-inventarisaties veiligheid en gezondheid van de GGD, waarbij uitgegaan wordt van de opvang van gezonde kinderen.

Betuttelende omschrijving
Vanaf het begin van MedischGastOuder voeren we netjes deze inventarisaties uit bij de gastouder. In het begin licht generend, vanwege de betuttelende beschrijvingen van wat er allemaal wel niet verkeerd kan gaan tijdens de opvang. Ik begrijp natuurlijk dat het in veel gevallen gaat om een locatie waar gemiddeld zo’ n 6 kinderen per dag worden opgevangen. Dan kan een kind inderdaad snel struikelen, tegen een ander kind aanbotsen, sneller ongemerkt kleine voorwerpen in zijn mond, neus of oor stoppen en bij stoeien door een glas of een ruit vallen. Maar bij ons ligt dit natuurlijk net iets anders. Bij ons mag er maar 1 kind met extra zorg worden opgevangen bij de gastouder, soms met zijn/haar broertje en/of zusje. Er is dus veel meer toezicht.

Een kind van 8 jaar dat net gaat tijgeren
Daarnaast ontwikkelen de kinderen zich vaak anders dan hun eigen leeftijdsgenootjes. Bij een kind dat een achterstand heeft in haar ontwikkeling, bijvoorbeeld een meisje van 8 jaar die zich net begint te gedragen als peuter, en net is begonnen met tijgeren, zal een heel andere risico-inventarisatie uitgevoerd moeten worden dan de gebruikelijke. Zij zal niet zo snel door een glas in de deur vallen, tegen een kinderwagen in de gang opbotsen of naar buiten rennen. Zij is qua lichaamslengte en gewicht ook veel groter dan een peuter, daar zal ook rekening mee gehouden moeten worden.
Nog een voorbeeld: een chronisch zieke jongen van 5 jaar met het syndroom van West, die spastisch is en een zintuiglijke beperking heeft. Hij zit in zijn aangepaste rolstoel of ligt in zijn hoog-laag bed. Bij hem zou er meer gelet moeten worden op koordjes die in de buurt hangen, of er heet water is waar hij bij kan, maar ook risico’s specifiek op zijn verzorging gericht zoals decubitus voorkomen, een ander kind die aan het slangetje van zijn sonde of saturatiemeter trekt etc.

Zolang we ons maar bewust zijn!
Natuurlijk hebben we ook kinderen die zich normaal ontwikkelen maar wel een chronische ziekte hebben zoals kinderen met diabetes mellitus, een tumor, een hartprobleem of een auto-immuunziekte. En de broertjes en zusjes kunnen ook rondrennen en tegen een kapstokhaak botsen of uitglijden op een natte vloer. Vandaar onze keuze om de risico-inventarisatie extra nauwkeurig uit te voeren.
Zolang de gastouder zich maar bewust is van alle risico’s en met onze samenwerking elk risico zo klein mogelijk probeert te maken!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.