Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Scholen mogen door met flexibele schooltijden

Basisscholen die met succes experimenteren met flexibele schooltijden, mogen daar toch mee doorgaan. Minister Arie Slob (Onderwijs) besloot eerder het experiment stop te zetten, na signalen van de Onderwijsinspectie over onvoldoende kwaliteit. Na een motie van CDA, D66 en VVD trekt de minister zijn besluit in.
nationaal programma onderwijs
Fotolia

Vooruitlopend op de gevraagde wetswijziging mogen de scholen die met succes deelnemen aan dit project en hun onderwijskwaliteit op orde hebben, doorgaan met het experimenteren met flexibele schooltijden. Met het experiment krijgen elf scholen de ruimte om af te wijken van de centraal georganiseerde schoolvakanties en de schoolweek van vijf dagen. Na het experiment wordt gekeken of de wet aangepast moet worden.

Kwaliteitsproblemen

Vijf van de deelnemende scholen stapten zelf uit het experiment, vanwege kwaliteitsproblemen. Nog eens twee scholen moesten ingrijpende maatregelen treffen om kwaliteitsproblemen het hoofd te bieden. Dit meldde de Onderwijsinspectie aan de minister. De inspectie concludeerde dat over de invoering van de flexibele onderwijstijd niet lichtzinnig mag worden gedacht.

Stopzetten

Mede door dit advies besloot Slob het experiment per schooljaar 2020-2021 stop te zetten, om scholen de ruimte te geven weer aan de geldende wet- en regelgeving te voldoen. Scholen die wel met succes deelnemen aan het experiment, reageerden teleurgesteld. Ook de PO-raad was kritisch, over het stopzetten van het experiment bij scholen waar het wel goed gaat. ‘Pioniers met lef zijn immers nodig om de houdbaarheid van het stelsel aan de kaak te stellen. Waarom doen we de dingen zoals we ze doen, omdat het al honderd jaar zo gaat?’, reageerde de raad.

Lobby

De PO-raad startte met diverse leden een lobby om het experiment niet stop te zetten. ‘Het experiment toont juist aan dat de kwaliteit níet hoeft te lijden onder flexibilisering’, meldt de raad. Het pleidooi kreeg gehoor in de Kamer: CDA, D66 en VVD dienden een motie in. Een ruime Kamermeerderheid stemde voor. Scholen die hun kwaliteit op orde hebben, mogen doorgaan met flexibele schooltijden.Na het experiment hoopt de PO-raad dat de minister de pilot omzet in wetgeving.

Bron: poraad.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.