Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Samenwerken met ouders van essentieel belang’

In het nieuwe kennisdossier van Stichting BKK gaat Peter de Vries in op de samenwerking tussen kinderopvang en ouders. Die is van essentieel belang, stelt hij. Het dossier geeft praktische informatie en tips om deze samenwerking te optimaliseren.
iStock

In onderzoeken zijn positieve effecten gemeten, ten aanzien van de intellectuele én sociale ontwikkeling van het jonge kind, wanneer ouders en pm’ers informatie over het kind met elkaar delen en ouders betrokken worden in de beslissingen over het programma dat hun kind volgt. ‘Kinderen hebben recht op een goede samenwerking tussen ouders en de pedagogisch medewerkers. Het zijn de belangrijkste volwassenen die het kind opvoeden en vormen, ieder vanuit zijn eigen taak. Maar elke professional moet beseffen dat ouders de eerste, de belangrijkste opvoeders zijn en dat de band van loyaliteit tussen kind en ouders onvervangbaar is door welke professioneel dan ook’, stelt Peter de Vries, adviseur en trainer bij CPS Onderwijsontwikkeling en advies.

Ouderbetrokkenheid

Om een effectieve samenwerking met ouders op gang te brengen, noemt De Vries het concept Ouderbetrokkenheid 3.0, waarbij ouders en pm’ers samenwerken, op basis van gelijkwaardigheid, een gezamenlijke verantwoordelijkheid en verantwoordelijkheid voor elkaar. De Vries noemt tien criteria van effectieve ouderbetrokkenheid in de kinderopvang:

  1. Het kinderdagverblijf (kdv) heeft met ouders een heldere visie op samenwerking geformuleerd
  2. Het kdv laat zien dat pm’ers en ouders actief betrokken worden bij het beleid van het kdv
  3. Op het kdv is aan alles te merken dat pm’ers, kinderen en ouders welkom zijn
  4. Ouders en pm’ers werken voortdurend samen aan de gezonde ontwikkeling van kinderen door die spelenderwijs te stimuleren, zowel thuis als op het kdv
  5. Gesprekken tussen pm’ers en ouders worden vanuit gelijkwaardigheid gevoerd
  6. Pm’ers en ouders voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en elkaars kinderen en zijn daarop aanspreekbaar
  7. Het kinddossier is toegankelijk voor pm’ers en ouders
  8. Het kdv laat zien open te staan voor verbetersuggesties en gaat op een transparante manier om met klachten
  9. Ouders zijn aanwezig bij de startgesprekken en op de andere samen afgesproken contactmomenten
  10. Weten en regels worden door het kdv actief en helder duidelijk gemaakt en door iedereen nageleefd.

In het kennisdossier is een checklist (Schema 1) voor effectieve ouderbetrokkenheid, waarin de tien criteria verder uitgewerkt worden.


Klik hier voor het kennisdossier ‘Samenwerking tussen kinderopvang en ouders’ >>>


Concrete tips

De Vries geeft zes concrete tips om de samenwerking met ouders in de kinderopvang te optimaliseren:

  1. Maak werk van een goede samenwerking met ouders. De tien eerder genoemde criteria kunnen helpen om te checken of aan alle punten wordt gewerkt
  2. Betrek ouders in het tot stand brengen van een goede samenwerking. Vraag een aantal ouders om advies en betrek heb bij het ontwikkelen van ouderbetrokkenheid
  3. Houd het doel van ouderbetrokkenheid voor ogen: een optimale ontwikkeling voor het kind mogelijk maken
  4. Stel ouders in staat thuis goede en betrokken ouders te zijn
  5. Bewaak eigen elkaars grenzen en taken. Blijf in gesprek met ouders wanneer grenzen (dreigen te) worden overschreden
  6. Ouders zijn de beste adviseurs van de kinderopvang. ‘Lastige ouders’ verbeteren vaak de kinderopvang; óf ze hebben een punt van verbetering, óf ze leren professionals nog beter eigen grenzen te stellen.

Bron: Stichting BKK


De meeste kinderopvanglocaties lukt het om een oudercommissie te vormen. Dit is ook verplicht. De oudercommissie heeft adviesrecht over een aantal belangrijke zaken zoals het uurtarief en de pedagogische kwaliteit. Maar voor kleine organisaties is er in de regelgeving ruimte overgelaten om ouderinspraak anders te regelen. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.