Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Rechter: Sluiting kinderdagverblijf niet terecht

Marianne Velsink
Sluiting

Fleurtje Belle Fleur, het in opspraak geraakte kinderdagverblijf in Heerenveen, had niet gesloten mogen worden door de gemeente. Dat heeft de rechtbank besloten in een kort geding. De gemeente Heerenveen besloot tot sluiting over te gaan omdat de GGD had geconstateerd dat de eigenaresse zich misdroeg tegen de kinderen.

Zo zou de eigenaresse grove taal gebruiken tegen de kinderen en regelmatig tegen ze schreeuwen. Ook zou ze kinderen veel te streng straffen door ze op te sluiten in een donker kamertje, of buiten te zetten. De GGD viel verder over een slaapvertrek boven het kinderdagverblijf dat eigenlijk niet bij de opvang hoorde en dus ook niet aan de voorschriften voldeed.

Oud-medewerkers
Door de abrupte sluiting kwamen veertien kinderen op straat te staan. De eigenaresse kwam in opstand tegen de sluiting en spande een kort geding aan. Ze kon zich totaal niet vinden in de beschuldigingen van ongewenste omgangsvormen, noch in de verklaringen van elf (oud)medewerkers. Deze gaven onder andere aan bang te zijn voor de eigenaresse.

Bevoegd
De rechter verklaart nu dat er geen reden was om Fleurtje Belle Fleur accuut te sluiten. Ook had het college van B&W helemaal niet de bevoegdheid om de locatie te sluiten. Dit is een taak van de GGD, aldus de rechter.

Bron: Leeuwarder Courant
ANP Photo, Robin Utrecht

6 REACTIES

  1. Het verbaasd me hier dat alléén (oud) medewerkers melding hebben gemaakt. Er zit hier een luchtje aan……als ik als medewerkster echt bezorgd ben over de manier waarop de eigenaresse met de kinderen omgaat dan zou ik niet afwachten totdat ik ontslagen ben toch? En daarom zit het me niet lekker!

  2. Lees alle reacties
  3. Natuurlijk moet een kdv gesloten worden wanneer er zo op de kinderen wordt gereageerd en niet de ggd maar de gemeente is hierin de verantwoordelijke.
    Dit is toch niet een geborgen en veilige omgeving voor je kind.De kinderen moeten liefde en veiligheid om hun heen kunnen voelen .Je weet wanneer je niet aan de eisen voldoet dat er sluiting dreigt.
    Aangezien er ruimte genoeg is momenteel in andere kdv’s geen pardon.

  4. Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd wat de ouders zeggen over al deze gebeurtenissen. Elf (ex)medewerkers die verklaringen afleggen en bang zijn voor de eigenaresse. Ik zou mijn kind niet willen brengen naar een kdv waar de verhoungen zo verstoord zijn. Is de emotionele veiligheid van de kinderen gewaarborgd? Ik heb ook medelijden met de kindjes!

  5. Ik kan me voorstellen dat de GGD en de gemeente willen ingrijpen. Sluiting is een te drastisch middel, exploitatieverbod zou kunnen, Maar als je dat als gemeente doet, zorg dan ook voor goede, tijdige alternatieve opvangmogelijkheden voor kinderen! En dat is volgens mij niet gebeurd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.