Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Rechtbank erkent ondernemersrisico gastouders

gastouder

De rechtbank van Arnhem heeft een interessante uitspraak gedaan in een zaak waarin een gastouder en de Belastingdienst tegenover elkaar stonden. De omzet van de gastouder werd door de rechtbank behandeld als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’ terwijl de gastouder haar omzet zag als ‘winst uit onderneming’. Zij ging in verweer tegen de aanslag van de Belastingdienst en krijgt nu van de rechtbank gelijk.

Het voordeel van ‘winst uit onderneming’ is, dat er een ondernemersaftrek en MKB-vrijstelling toegepast kan worden. Een gastouder is daardoor voordeliger uit.

‘Iets wat je erbij doet’
Het ondernemerschap van de gastouder stond in deze rechtszaak centraal. De Belastingdienst schetste een beeld van het vak gastouder als ‘iets wat je erbij doet’. De dienst kenmerkt het gastouderbureau als de spil in de opvang. Als gastouder zou je geen invloed hebben op wie je klanten zijn, geen eigen tarieven bepalen, relatief weinig investeringen hoeven doen en een duidelijk plafond hebben aan de omzet vanwege de kleinschaligheid.

Grote verantwoordelijkheid
De rechtbank verwerpt eigenlijk alle door de Belastingdienst genoemde feiten. ‘Eiseres is een gastouder die aan vrij zware opleidingseisen moet voldoen en die een grote verantwoordelijkheid heeft. Niet volgehouden kan worden dat het opvangen van 5 of 6 vreemde kleine kinderen tegelijk tegen een vergoeding, gedurende vier dagen per week, iets is wat je “erbij doet”. Daarvoor is het tijdsbeslag, de te verrichten inspanning en de verantwoordelijkheid veel te groot.’

Ondernemersrisico’s
Ook onderkent de rechtbank het ondernemerschap van de gastouder, bijvoorbeeld door alle risico’s die de gastouder, net als een reguliere ondernemer, loopt. Als het gastouderbureau failliet gaat, krijgt de gastouder haar geld niet (debiteurenrisico), als een gastouder ziek wordt, verdient zij niets en als een kind ziek is, ontvangt ze de helft (ziekterisico). Als ouders de overeenkomst opzeggen, moet een gastouder zorgen voor andere opvangkinderen voor de continïteit van het inkomen (continuïteitsrisico) en tot slot: als een kind dat de gastouder opvangt iets overkomt, is die aansprakelijk (aansprakelijkheidsrisico).

Uitslag
Niet alleen is het belastbare bedrag van de gastouder in deze zaak naar beneden bijgesteld, ook worden de door haar gemaakte kosten rond de rechtszaak door de Belastingdienst vergoed. Partijen hebben (vanaf 20 november) nog zes weken de kans om tegen deze uitspraak in hoger beroep te gaan.

Bekijk de gehele uitspraak op vivan.nl >>

Bron: vivan.nl
ANP Photo, Lex van Lieshout

2 REACTIES

  1. helaas zit ik nu in het zelfde schuitje,
    ze proberen me nu een belasting aanslag aan te smeren,
    ik heb hier geen woorden voor,
    wij doen dit er maar bij, lekker dan, laat ze een dagje mee draaien, zie ze zelf wel wat wij doen, en waar onze liefde en vakbekwaamheid voor staan

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben sinds 2008 zelfstandig ondernemer/gastouder. Ik heb ook al die tijd een ondernemersaangifte gedaan. Laat dit ook altijd doen door een accountant. Als zelfstandig gastouder heb ik altijd een gedeelte terug gekregen, dus aangemerkt als winst uit onderneming. Dus dat lijkt goed zou je zeggen. En toch gaan ze je recht als ondernemer bij je weghalen door de teruggave te verrrekenen met toeslagen. Dus let op: prive met zakelijk verrekenen. Het is onmogelijk wat hier gebeurt. Ik heb inmiddels allerlei klachten en bezwaarschriften de deur uit. Ik ga binnenkort de ombudsman aanschrijven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.