Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reactie van Ben Hoogendam, ABVAKABO FNV

Dag Maria,

Met interesse las ik je weblog over de stagevergoeding die voor jou kennelijk nogal plotseling in de nieuwe CAO kinderopvang is gekomen. Je maakt je zorgen over de gevolgen van deze maatregel en zeker wat dat zou betekenen voor de stagiaires helpende welzijn. Ik wil even kort ingaan op jouw voorzet, want er valt uiteindelijk veel en veel meer over het totale arbeidsmarkt en opleidingsbeleid te zeggen.

Allereerst maar even over dat veronderstelde plotseling. Al jaren heeft ABVAKABO FNV getracht die stagevergoeding in de CAO te regelen omdat we al jaren weten dat het arbeidsmarkt tekort in de gehele economie er met de vergrijzing en ontgroening van Nederland nu echt een voorlopig structureel effect zal hebben. Wat dat betekent kun je bijvoorbeeld cijfermatig goed vinden op de site van ons aller A en O fonds FCB. www.fcbwjk.nl tik de zoekterm “regiomarge” in en je ziet wat er aan tekorten voorspeld worden in Kinderopvang maar ook in de ons omringende en met ons concurrerende zorg- en welzijnsbranches. Maar ook het onderwijs zal enorme tekorten krijgen. En met die branches concurreren wij want wie met (mensen)kinderen wil werken zoekt het in die richting. Nu al zijn er in veel regio’s wachtlijsten voor de BSO aan het ontstaan omdat er, naast ruimtegebrek, al tekorten aan voldoende pedagogisch medewerkers in de BSO zijn.

Dat de stagevergoeding er nu is wat ABVAKABO FNV betreft fijn en goed voor alle (toekomstige) werknemers in de kinderopvang. Zonder stagevergoeding blijft de branche al jaren ver achter bij wat er binnen andere “mensen werk” branches al jaren is afgesproken. Kijk en vergelijk, want we hebben die afspraken voor Bollers en BBLers en voor HBO studenten keurig in kaart gebracht; http://www.abvakabofnv.nl/contact/downloads/ zie onder de rubrieken zorg en welzijn.

Daarnaast is de stagevergoeding die we (nu dan eindelijk) hebben weten af te spreken nog steeds relatief laag. Hij wordt bovendien gefinancierd uit de door ons opgeeiste loonruimte die past in het FNV kader. Ik mag hopen dat een beetje ondernemer daarvoor al een post CAO stijging had ingecalculeerd in de begroting. We hadden in plaats van deze maatregel er ook meer salarisverhoging voor kunnen regelen. Maar een meerderheid van onze leden beseft zich echter dat ook jongeren van nu, die naast een noodzakelijke passie voor werken met kinderen, vaak ook al goed calculerende burgers zijn. Waarom zou je dan stage willen lopen in de kinderopvang als je in het kader van je opleiding elders al wel een hogere stagevergoeding kan krijgen?
Zonder die stagevergoeding zullen we het nog moeilijker krijgen om voldoende aankomend pedagogisch medewerkers weten te vinden. Dat is de afgelopen tijd kennelijk geen groot probleem geweest want we zaten in een economische dip, maar die is aan het eindigen.
Dat we deze maatregel nu met de werkgeversvereniging zijn overeengekomen is overigens geen overdreven naastenliefde voor stagiaires alleen. Zonder voldoende nieuwe collega;’s zal uiteindelijk de werkdruk stijgen en de kwaliteit van de kinderopvang dalen. En daar heb je als werkgever ook last van.
Veel van onze leden weten dus dat het belangrijk is te investeren om straks het niet slechter te krijgen.
Het zijn dus niet alleen kosten maar noodzakelijke investeringen, die hopelijk ook al een positieve relatie met toekomstige werknemers legt. Zullen we daarbij trouwens ook de kosten van steeds duurder wordende werving en selectie betrekken in de berekeningen?
De stagevergoeding maar een van de arbeidsmarkt- en opleidingsmaatregelen die we al genomen hebben, en in de nabije toekomst nog meer zullen moeten nemen. Zo zullen we ook iets moeten doen aan het beter belonen van die werkgevers en organisaties die heel duidelijk nu al hun verantwoordelijkheid nemen in het opleiden van hun toekomstige collega’s ten opzichte van die organisaties die denken dat ze dat vooral hun concurrent dat laten doen.
Gezien jouw weblog behoor jij duidelijk tot die eerste goede categorie en dus moet je dat positief merken als het aan ABVAKABO zou liggen.
Maar ja, we zullen dan ook even dat probleem van die ene CAO moeten oplossen voordat we kennelijk met zijn allen de arbeidsmarktstrijd kunnen gaan voeren met de andere branches.
In de zorg komt er nu al een opleidingsfonds, waarvoor VWS mee gaat betalen. Dat zien wij ook wel als goed middel, maar dan ook met een vereffeningsmogelijkheid zodat alle werknemers en werkgevers (niemand uitgezonderd en dus zonder freeloaden) bijdragen aan het zoveel mogelijk oplossen van tekort aan instroom in de opleidingen en de uiteindelijke arbeidsmarkt. Die visie hebbenwe toevallig gisteren ook al neergelegd bij ons nieuwe ministerie van OCW. En we moeten natuurlijk duidelijk maken dat werkgevers inmiddels al meer belastingaftrek kunnen krijgen als je werk en leer routes vorm geeft. Ik vrees dat veel werkgevers dat nog niet voldoende weten dat er mogelijkheden zijn. Informeer eens bij FCB.

Als laatste maar even de positie van de helpende welzijn stagiaire. Samen met de MO-groep hebben wij er voor indertijd gezorgd dat er een opleidingsmogelijkheid kwam voor de toen bestaande ID-ers die als groepshulp in de kinderopvang actief waren. Zij zaten te vast, en moesten beter kunnen doorstromen. Heel duidelijk hebben we gesteld dat er niet teveel helpende welzijn opgeleid moesten gaan door de ROC’s worden want daar is helemaal geen aansluitende betaalde baan voor. Opleiden voor de uitkering is funest en slecht. Sindsdien is dat nog minder geworden, want de ID regeling verdween, je weet wel onder die fine kabinetten die we even terug hadden. De ROC’;s hebben zich massaal niet aangetrokken van die waarschuwing. Hoe nu verder?
Wellicht weet je dat we in de CAO nu ook hebben afgesproken dat we beter moeten nadenken of en hoe diverse vormen van functiedifferentiatie mogelijk moeten zijn in de kinderopvang. Zo wilden wij nu al de groepshulp wel terug, om pedagogisch medewerkers weer meer vrij te maken waarvoor ze vooral zijn opgeleid. Maar ook willen we meer mogelijkheden voor ervaren pedagogisch medewerkers die nu zonder veel inhoudelijke doorstroom kansen in de kinderopvang zitten.
Daar zullen ook oplossingen voor moeten komen en daarin past wellicht ook weer een beter perspectief voor de helpende welzijn. We zijn natuurlijk blij dat je voor hen een noodzakelijke lans breekt.
Overigens gaan de helpende welzijn nu al in heel heel grote getale de zorg in, dus die opleiding geeft wel enig perspectief. Maar er is meer : het toepassen van EVC (Erkenning van Verworven Competeties) en eventueel maatwerkopleidingen. Functies op hoger niveau maken…de mogelijkheden en kansen liggen voor het opscheppen, maar dat vraagt wel dat we als gehele branche ons gezamenlijk meer dan schrap moeten zetten en met plezier en voortvarendheid aan de slag moeten. ….

Ik had het al gesteld: er valt zo veel meer te zeggen, maar ik hoop dat ik via deze reactie een aardige bijdrage geleverd heb aan het debat over wat er allemaal nog moet gebeuren…
Ik hoop dat jij en andere webloggers wederom reageren want het motto is natuurlijk dat “wrijving glans geeft”!

vriendelijke groet,
Ben Hoogendam.
Beleidsmedewerker beroepsinhoud ABVAKABO FNV

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.