Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Pm’ers niet op de hoogte van rechten in opbouw min-uren

Het gebeurt op alle groepen wel eens: er zijn kinderen ziek of er wordt op het laatst geschoven waardoor je met te veel beroepskrachten staat. Wat veel pedagogisch medewerkers niet weten is dat ze, als ze om die reden naar huis worden gestuurd, niet mogen inleveren op hun uren.
Fotolia

Ruim 80 procent van deelnemers aan een poll van de FNV over dit onderwerp gaf aan niet te weten dat ze om deze reden geen min-uren mogen opbouwen. Het blijkt toch nog regelmatig voor te komen (afgaand op de reacties onder de poll) dat werkgevers op zo’n moment zeggen: ‘haal deze uren later maar weer in’.

Belangrijk werk

De FNV stelde de poll naar aanleiding van signalen van pedagogisch medewerkers. Maar toch was de uitslag heftiger dan waar Ilse van der Weide, cao-onderhandelaar van de FNV, vanuit ging. ‘Ik schrik ervan dat pedagogisch medewerkers blijkbaar op zo’n moment niet in staat zijn om voor zichzelf op te komen.’ Alleen een verwijt maken richting werkgevers vindt Van der Weiden te gemakkelijk. ‘Hieruit blijkt ook dat we pm’ers veel meer moeten empoweren. Dat ze moeten opkomen voor zichzelf omdat ze belangrijk werk doen en daar ook trots op zijn.’

Reservebakjes

3700 keer werd er op de poll op de Facebookpagina van FNV gestemd en het leverde bijna 350 reacties op. Daarin valt op dat veel deelnemers geen idee hebben wat hun rechten zijn en hier ook in de praktijk regelmatig mee te maken krijgen. De FNV heeft in een reactie opgehelderd hoe het precies zit: Als je eerder naar huis wordt gestuurd omdat er te weinig kinderen zijn, zijn de kosten voor de werkgever en hoef je de uren niet in te halen. Want dat laatste is wat er in de praktijk vaak gebeurt, weet Van der Weiden. ‘Werkgevers creëren zo reservebakjes voor pm’ers zodat ze uren over hebben die ingehaald kunnen worden op andere momenten, zelfs op dagen dat deze pm’ers helemaal niet op het rooster staan.’

Houd je aan het rooster

Voor FNV is de regel duidelijk: beroepskrachten krijgen maximaal tien dagen van tevoren het rooster en daar moet aan vastgehouden worden. Het advies is om te overleggen met de werkgever hoe er met de uren wordt omgegaan als je toch onverwacht naar huis moet. Als je geen uren wil inzetten, moet je beschikbaar blijven om te werken. Het is dan aan de werkgever om jou doorbetaald naar huis te sturen of om andere werkzaamheden aan te bieden voor die uren. Van der Weiden: ‘Juist in de kinderopvang is er, ook als je met iemand extra staat, genoeg te doen. Investeer juist dan in kwaliteit: bereid activiteiten voor of geef extra aandacht aan kinderen op de groep die dat nodig hebben.’

Beroepstrots

Ze vervolgt: ‘Het zou zonde zijn als we ons voor de huidige cao hebben ingezet voor minder flexibilisering in de kinderopvang, terwijl dit soort praktijk nog steeds gaande zijn op de groep.’ FNV wil in 2019 meer gaan inzetten op het vergroten van de beroepstrots van pedagogisch medewerkers. Omdat ze het belangrijk vindt dat ook werkgevers weten dat dit speelt, deelt de FNV deze resultaten ook met de Brancheorganisatie Kinderopvang en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang.

Vraag & Antwoord

Via Facebook stelden jullie nog wat vragen die wij hebben voorgelegd aan FNV:

Is ergens terug te lezen/afgesproken dat een werkgever uiterlijk 10 dagen van tevoren het rooster bekend moet maken en dat je daarna gewoon recht hebt op die uren?

Ja de roosters moeten 10 werkdagen van te voren bekend zijn. Artikel 4.2.3. je moet je houden aan het rooster, meer mag bij ziekte etc…

Geldt de regel ook als er wordt gewerkt met een jarenurensystematiek?

Met de jarenurensystematiek ben je wel flexibeler, maar niet meer als je al je rooster hebt. Dus je mag ook hier niet naar huis gestuurd worden.

Wat als het wordt afgehaald van opgebouwde compensatie-uren door vergaderingen en ouder avonden?

Als je  al plus uren hebt, je hebt dus al meer gewerkt dan je contract, dan mag je nog niet naar huis gestuurd worden. Dan hadden ze je maar niet moeten inroosteren. Wat belangrijk is: Als je rooster bekend is, mag je niet meer naar huis worden gestuurd.

Mag het dan wel van je bufferuren af? De uren die je langer werkt en niet uitbetaald krijgt?

Alles mag van je bufferuren af, maar ook hier geldt, niet meer nadat je bent ingeroosterd. Ik snap dat een werkgever je niet in het rooster zet als je teveel buffer uren hebt, maar dat is iets anders als je naar huis sturen als je je rooster al hebt.

Hoe zit het dan als ik wél overuren heb……. kan mijn werkgever mij verplichten die uren dan op te nemen?

Weer hetzelfde, niet als je bent ingeroosterd.

Dus je bent niet verplicht; als je naar huis wordt gestuurd vakantie uren in te zetten?

Nee.

De cao Kinderopvang en Sociaal Werk (waar het peuterspeelzaalwerk soms nog onder valt) zijn per 1 oktober aangepast. Dit heeft vooral betrekking op de kwalificatie-eisen voor pedagogisch medewerkers, onder andere vanwege de aangepaste diplomalijst. Lees meer in dit bericht

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Vraag:
    Je bent op je eigen locatie niet meer nodig qua kindaantal, je wilt zelf overuren inzetten om deze te compenseren en bent graag onverwacht deze dag vrij, maar je werkgever wil je inzetten op een andere locatie waar eenzelfde dienst openstaat.
    Ben je dan verplicht je ingeroosterde uren op deze andere locatie te werken?
    We hebben een contract waarop niet specifiek staat op welke locatie je werkt, contract is voor de gehele stichting.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.