Personenregister: ‘We moeten oppassen dat we niet doorschieten’

Als het aan het ministerie van Sociale Zaken ligt, moeten niet alleen de gastouders en hun volwassen huisgenoten geregistreerd staan in het personenregister, maar ook visite, de schoonmaakster en andere volwassenen die structureel langskomen. Sebastiaan Dekkers van Platform Gastouderopvang: ‘Veiligheid is belangrijk, maar dit schiet mogelijk zijn doel voorbij.’

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Bron: Fotolia

Het vriendinnetje van je volwassen zoon om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vragen, of de vaste klanten van je partner die een bedrijf aan huis heeft. Het klinkt misschien wat overdreven, maar toch wordt dit de realiteit voor gastouders wanneer het personenregister op 1 maart 2018 ingaat. ‘We moeten oppassen dat we niet doorschieten’, stelt Dekkers. ‘We zijn het er allemaal over eens dat veiligheid in de kinderopvang heel belangrijks is. Maar sociale controle bij de gastouder zorgt ook voor veiligheid. En als we zo rigide VOG’s gaan verlangen van bezoekers, kan dat ertoe leiden dat de gastouder geïsoleerd raakt

1
1252

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Zoals (ook) uit de factsheet van GGD GHOR blijkt is dit geen beleidsregel of wettelijk voorschrift. Er wordt duidelijk gesteld dat er richting wordt gegeven; dat een uitputtende opsomming wie wel/net geregistreerd moet(en) worden in het personenregister niet mogelijk is en dat het voor het overige maatwerk is waarbij de algemene regel dat een houder/gastouder verantwoorde opvang moet bieden de norm is.

    In sommige situaties zal een houder/gastouder dus zelf die afweging moeten maken. Daarbij is het niet onverstandig het zekere voor het onzekere te nemen omdat in veel gemeenten niet alleen gehandhaafd wordt door het opleggen van een aanwijzing maar ook door het uitvaardigen van een bestuurlijke boete.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.