Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Personenregister moet kinderopvang nog veiliger maken

Als het aan minister Asscher ligt, krijgt de kinderopvangbranche een personenregister. Dat is een verregaander en volgens de minister een veiliger systeem dan de continue screening waar de branche nu mee werkt. Nieuw is dat ook van stagiaires, vrijwilligers, zelfstandigen en uitzendkrachten een Verklaring Omtrent Gedrag wordt gevraagd.
<p>Van 1 maart 2013 tot 1 november 2015 is er 124 keer aan de bel getrokken omdat iemand in de fout was gegaan.</p>
Van 1 maart 2013 tot 1 november 2015 is er 124 keer aan de bel getrokken omdat iemand in de fout was gegaan. - Foto: ANP

Dit is te lezen in een wetsvoorstel dat is gepubliceerd. Sinds 1 maart 2013 bestaat de continue screening in de kinderopvangbranche. Dat betekent dat alle werknemers in de kinderopvang en het peuterspeelzaalwerk continu worden gescreend op strafbare feiten. Begaat iemand uit deze groep een overtreding die een bedreiging vormt voor de veiligheid van de opgevangen kinderen, dan gaat er via de toezichthouder een signaal naar de werkgever. Als er geen nieuwe VOG wordt verstrekt, dan kan iemand niet langer meer werken in de kinderopvang.

Compleet overzicht

Minister Asscher van Sociale Zaken vindt het onduidelijk wie er tot deze groep hoort en wie niet. Er komen meer mensen in contact met kinderen tijdens de opvang dan alleen pedagogisch medewerkers en gastouders. Daarom stelt hij een personenregister voor waarin niet alleen pm’ers en gastouders staan, maar ook zelfstandigen, stagiaires, vrijwilligers en uitzendkrachten. Nieuw is dat iedereen zich zelf moet inschrijven voor dit register. Is iemand niet ingeschreven in het personenregister, dan mag hij of zij ook niet in de kinderopvang werken. Pas dan bestaat er volgens minister Asscher, een compleet overzicht van werknemers in de kinderopvangbranche.

Overtreding

De continue screening in de huidige variant heeft al wel effect gehad. Van 1 maart 2013 tot 1 november 2014 is er 124 keer aan de bel getrokken omdat iemand in de fout was gegaan. In veel gevallen ging dit om huisgenoten van gastouders, die ook een VOG-plicht hebben. Het gevolg is dat in bijna alle 124 gevallen een einde is gemaakt aan professionele opvang door de persoon om wie het ging of van wie de huisgenoot was.

Gemiddeld komen er elke maand vijf meldingen over strafbare feiten binnen bij de GGD door continue screening. In verreweg de meeste gevallen gaat het om meldingen over huisgenoten van gastouders. De meeste signalen gaan over geweldsovertredingen. In november 2014 kwamen de eerste resultaten van de continue screening tevoorschijn. Bekijk ze hier >>

Bezoekers van gastouders

Minister Asscher denkt dat het personenregister leidt tot een vereenvoudiging van de regels rondom VOG en dat het zorgt voor een flinke lastenverlichting, omdat mensen zelf verantwoordelijk worden voor hun registratie. Voor gastouders heeft het voorstel meer plichten in petto. Nu moeten alleen de gastouder en zijn/haar volwassenen huisgenoten een VOG kunnen overleggen. Met dit voorstel moeten alle volwassenen en gezinsleden die tijdens opvangtijden regelmatig over de vloer komen, ook over een VOG beschikken.

Wilt u dit wetsvoorstel delen met ouders? Maak dan gebruik van de Downloads voor Ouders-service en kopieer deze tekst voor in uw nieuwsbrief of informatiekrant. Naar de tekst >>

Lees hier het wetsvoorstel >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.