Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Paneloverleg over betere financiering kinderopvangtoeslag

mvelsink
Hoe staat het ervoor met het verbetertraject van kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst? BOinK praat als vertegenwoordiger van ouders in de kinderopvang mee. Onlangs vonden de eerste paneloverleggen plaats waar verschillende verbeterpunten zijn besproken.
iStock

Nog altijd worden er fouten gemaakt met kinderopvangtoeslag waar ouders de dupe van worden. Toen staatssecretaris Tamara van Ark besloot af te zien van de directe financiering en koos voor een verbetertraject bij de Belastingdienst, was dat een grote schok. Er was toen namelijk al veel geld en tijd gespendeerd aan een nieuwe financiering via DUO. Maar Van Ark had de knoop doorgehakt. Zij vond het verplaatsen van de financiering van kinderopvangtoeslag van DUO naar de Belastingdienst een te grote stelselwijziging die gepaard zou gaan met te veel risico’s.

Verbetervoorstellen

Dus ging de Belastingdienst terug naar de tekentafel en kwam met zeven concrete verbetervoorstellen:

  1. Intensivering gegevenslevering kinderopvangorganisaties > De belastingdienst wil meer gebruik gaan maken van gegevensleveringen door kinderopvangorganisaties over het daadwerkelijke gebruik van kinderopvang. Als ouders afwijken, krijgen ze een signaal.
  2. Intensivering controle gewerkte uren en doelgroepstatus > De Belastingdienst zal eerder en frequenter gebruik gaan maken van gegevens van bijvoorbeeld UWV en Inlichtingenbureau om het recht op toeslag eerder vast te stellen.
  3. Begeleiden van ouders met (kans op) problematische schulden > Het betreft het verder uitwerken van case-management waarbij ouders, waar nodig, intensiever worden begeleid door medewerkers van de Belastingdienst.
  4. Verbetering doorvoeren in het aanvraag- en mutatieproces > Ouders zullen bij het doen van aanvragen en mutaties voor de kinderopvangtoeslag actief worden bevraagd op mogelijke veranderingen in de (persoonlijke) omstandigheden.
  5. Verbetering van de schatting van de opvanguren > De tool om bij aanvang van het toeslagjaar het gebruik in te schatten zal verbeterd worden.
  6. Digitaal notificeren van ouders > Moderne technieken (software, apps, gedragswetenschappen) zullen worden ingezet om ouders eerder op het belang van het doorgeven van wijzigingen te wijzen.
  7. Proportioneel vaststellen > Jurisprudentie laat zien dat er grote terugvorderingen ontstaan omdat er geen recht op kinderopvangtoeslag bestaat als niet alle kosten door de ouder zijn gemaakt. Doordat er in die situaties geen recht op toeslag bestaat, wordt op dit moment het gehele voorschot dat is uitgekeerd, teruggevorderd. Dit leidt tot hoge terugvorderingen. Bezien wordt of het mogelijk is om het recht op kinderopvangtoeslag proportioneel vast te stellen en daarmee de volledige terugvorderingen van het uitgekeerde voorschot te verminderen.

Drie panels

De verbeterpunten zijn teruggebracht tot drie thema’s die ieder worden behandeld in een eigen panel. De eerste panelbijeenkomsten hebben inmiddels plaatsgevonden.De onderwerpen zijn als volgt verdeeld: In het eerste panel wordt gekeken naar verbeterpunten op het gebied van delen en controleren van daadwerkelijk afgenomen uren opvang en daadwerkelijk gewerkte uren van ouders. In het tweede panel wordt de mogelijkheid van casemanagement besproken waarbij ouders worden begeleid in het doorgeven van wijzigingen. In het derde panel wordt gekeken naar het verbeteren van de digitale dienstverlening via de site en een app.

BOinK blijft natuurlijk nauw betrokken bij de verbeteringen die de Belastingdienst doorvoert. Onlangs ging ook de Brancheorganisatie Kinderopvang in gesprek met de Belastingdienst en zette de belangrijkste punten uit dit gesprek op een rij. Bekijk ze in dit artikel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.