Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Overgangstermijn tot 2021 voor bijscholing pedagogisch coach

Onlangs publiceerden de cao-partijen de lijst opleidingen die voldoen voor de functie pedagogisch coach/beleidsmedewerker. Blijkbaar komen daar veel vragen op. Er is nu een document beschikbaar met veel gestelde vragen en antwoorden.
Foto: iStock

Daaruit blijkt onder andere dat er een overgangsregeling komt voor werknemers om eventuele bijscholing af te ronden. Vanaf 1 januari 2019 moeten kinderopvangorganisaties gaan werken met een pedagogisch beleidsmedewerker/coach die pedagogisch medewerkers gaat begeleiden. Deze afspraak staat in het IKK-akkoord. Voor werknemers die voor 1 januari 2019 in dienst zijn, maar nog een scholing volgen voor deze functie, geldt een overgangstermijn van twee jaar met een einddatum van 1 januari 2021.

Mbo’ers

Lang werd gedacht dat alleen hbo’ers een pedagogisch coach konden worden, maar uit de lijst met opleidingen werd onlangs duidelijk dat niet alle hbo- en universitaire diploma’s aan de eisen voldoen. Mbo-4 geschoolde beroepskrachten kunnen daarnaast ook de rol van pedagogisch coach op zich nemen. Dit kan alleen als zij een PW4-diploma kunnen combineren met een bewijs van gevolgde scholing op het terrein van coaching en/of pedagogiek kinderen 0-13 jaar.

Aanvullende opleidingen

Het is nog niet bekend welke aanvullende opleidingen op het terrein van coaching en pedagogiek voldoen. Opleiders kunnen hun opleidingen op dit gebied aanmelden bij de Adviescommissie Coaching in de Kinderopvang. Uit de beschrijving moet duidelijk blijken wat de inhoud van de scholing is, hoe leerdoelen worden bereikt, wat de totale studiebelasting is en welke leervormen worden toegepast. Daarnaast moet een voorbeeld van het certificaat worden getoond en wat de kosten van de scholing zijn. De eerste verzoeken zijn inmiddels ingediend. Zodra er aanbieders erkend zijn, wordt dit bekend gemaakt op de website van FCB.

Voorbeeldvragen

De vraag- en antwoordlijst gaat in op specifieke vragen over de kwalificatie-eisen. Hier zijn een paar voorbeelden:

Wat betekent de eis van minimaal mbo 4 niveau voor een diploma op mbo 3 niveau?
Een diploma op mbo 3 niveau is niet voldoende niveau en kwalificeert dus niet in combinatie met andere scholing.

Ik heb een eenjarige cursus gedaan op gebied van coaching: valt dit in combinatie met B1 onder ‘Certificaat of ander schriftelijk bewijs van een minor/afstudeerrichting/keuzevak/keuzedeel’?
Een cursus valt hier niet onder. Het betekent dat dit een onderdeel is van een volledige opleiding en er duidelijk schriftelijk bewijs moet zijn dat er een minor, afstudeerrichting, keuzevak of keuzedeel is gevolgd gericht op betreffende specifieke scholing.

Ik heb de opleiding tot kindercoach gevolgd, is dit voldoende bewijs als branche erkende scholing?
Scholingen die nu al zijn gevolgd, zoals de kindercoach, of andere coaching scholingen, dienen door opleiders eerst te worden aangeboden voor branche erkenning. Pas als de scholing erkend is voldoet deze, anders niet.

Is dit de definitieve kwalificatie-eis of verandert deze door de functiebeschrijving?
De kwalificatie eis blijft zoals nu vastgesteld.

EVC-procedure

Organisaties en professionals die overwegen een EVC-procedure te doen of een Gelijkstellingsverzoek wordt aangeraden hier nog even mee te wachten. Beide procedures kunnen ervoor zorgen dat al bestaande diploma’s en werkervaring alsnog als voldoende gekwalificeerd worden beschouwd. Maar de procedure moet voor beide trajecten nog ontwikkeld worden. Het is daarom verstandiger deze informatie eerst af te wachten voor er gestart wordt met een aanvraag. Vragen over EVC of een Gelijkstellingsverzoek kunnen gesteld worden via caokinderopvang@fcb.nl

Bekijk hier alle vragen en antwoorden over de Toelichting kwalificatie-eis pedagogisch beleidsmedewerker/coach

1 REACTIE

  1. Ik zou graag willen weten hoe de uren moeten worden ingevuld.
    Wanneer je een externe coach inhuurt, tellen de voorbereidingsuren op de coaching, bijvoorbeeld observatie instrumenten invullen/ filmen, ook in de verplichte coachingsuren? Of worden alleen de uren gerekend die de pedagogisch beleidsmedewerker daadwerkelijk op locatie aanwezig is?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.