Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders gezocht voor input alternatieve ouderraadpleging

BOink is op zoek naar ouders die willen praten over hoe zij hun adviesrecht kunnen uitoefenen zonder dat zij in een oudercommissie zitten.
1-Ouderraadpleging.jpg
In de wet is niets vastgelegd over alternatieve ouderraadpleging. Daarom wil BOink achterhalen hoe dit aviesrecht vorm kan krijgen bij gebrek aan een oudercommissie. - Foto: iStock

In januari 2016 is de Wet versterking positie ouders kinderopvang en peuterspeelzalen in werking getreden. In deze wet is onder andere vastgelegd dat er onder bepaalde voorwaarden, alternatieve ouderraadpleging mag plaatsvinden. Die voorwaarden zijn: 1. de kinderopvangorganisatie heeft zich voldoende ingespannen om een oudercommissie te vormen, maar zonder succes en 2. het betreft een kleine opvangorganisatie (met maximaal vijftig kinderen).

Alternatieve ouderraadpleging
In de wet is niets vastgelegd over alternatieve ouderraadpleging. Daarom wil BOink- met financiële steun van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid – achterhalen hoe dit adviesrecht vorm kan krijgen bij gebrek aan een oudercommissie. De ervaringen en behoeften van ouders, houders, toezichthouders en handhavers gaat BOink in kaart brengen. Ook wordt informatie ingewonnen bij experts op het gebied van adviesrecht en medezeggenschap.

Ruim 70% van de dagopvang, buitenschoolse opvang en gastouderbureaus heeft een oudercommissie. Daarnaast heeft gemiddeld 15% van de locaties een alternatieve vorm van medezeggenschap georganiseerd. Lees meer>>

Ouders gezocht
BOink is op zoek naar ouders die willen meepraten over adviesrechten en ouderbetrokkenheid in de kinderopvang zonder dat zij in een oudercommissie zitten. Op 23 februari in Den Bosch en op 27 februari in Amersfoort van 20.00 tot 22.00 uur organiseert de belangenvereniging een avond om hierover te praten. Aanmelden kan via de website.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.