Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouders en scholen ruziën over overblijfbijdrage

Er is steeds meer onenigheid over de overblijfbijdrage die scholen van ouders vragen. Als scholen professionele pm’ers inhuren om het overblijven te begeleiden, willen ze die kosten aan ouders doorberekenen. Maar bij wet is die bijdrage vrijwillig.
Ouderorganisatie Ouders & Onderwijs krijgt steeds meer klachten van ouders over het prijskaartje dat aan het continurooster hangt.
Ouderorganisatie Ouders & Onderwijs krijgt steeds meer klachten van ouders over het prijskaartje dat aan het continurooster hangt. - Foto: iStock

Dit meldt het Algemeen Dagblad. Steeds meer scholen maken gebruik van het zogenaamde continurooster, waarbij kinderen overblijven op school om hun lunch te eten, en erna buiten mogen spelen. Hiervoor vragen scholen een bijdrage, maar zij vermelden hierbij niet dat deze bijdrage vrijwillig is. ‘Ik zou het jammer vinden als de tendens dan wordt: o, de bijdrage is vrijwillig, laat maar. Dan kunnen we de opvang niet zo blijven aanbieden met pedagogisch medewerkers’, aldus directeur Reina Atteveld in het AD. Veel scholen vinden dat de ouders zelf op de hoogte moeten zijn van het feit dat ze niet verplicht zijn om de bijdrage te leveren. Daarnaast vinden ze dat wanneer ze professionals inzetten tijdens het overblijven -zoals pm’ers- ouders niet kunnen verwachten dat dit gratis is.

Klachten van ouders

Ouderorganisatie Ouders & Onderwijs krijgt steeds meer klachten van ouders over het prijskaartje dat aan het continurooster hangt. ‘Met een continurooster moeten de kinderen tussen de middag op school blijven, ouders hebben daarin geen keuze. Daarom mogen scholen die kosten niet doorrekenen,’ aldus woordvoerder Kaja Sariwating.

Scholen hebben staatssecretaris Dekker gevraagd om de regels aan te passen, zodat de overblijfkosten ook bij een continurooster verplicht kunnen worden. Dit is hij vooralsnog niet van plan. Wel oppert zijn woordvoerder dat scholen een redelijk alternatief moeten bieden als ouders de overblijfkosten niet kunnen of willen betalen. Bijvoorbeeld door voldoende tijd in te ruimen om een kind toch naar huis te laten gaan voor het middageten.

Het Overblijfmagazine vindt dat Nationale Overblijfdag jaarlijks gehouden moet worden. Lees meer >>

1 REACTIE

  1. bij ons zijn gewoon de leerkrachten die dit regelen om de beurt en daardoor kost het niets. op de andere school in het dorp is geen continu rooster en daar moet betaald worden voor het overblijven. dit heeft tot gevolg dat ouders soms juist kiezen voor de school met het continu rooster omdat dat scheelt in de kosten. het overblijven valt niet onder de wet kinderopvang en is dan voor bv ouders met een minimum inkomen nog duurder dan een hele dag dagverblijf. (een hele dag dagverblijf is 65 euro – 90 % is dus maar 6,50 en overblijven is voor een uur net zo duur)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.