Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oogfonds: ‘Bescherm kinderogen tegen felle zon’

Frida Noordzij
Het Oogfonds waarschuwt dat ogen van kinderen extra gevoelig zijn voor Uv-straling. Omdat kinderen vaker buiten zijn, is het belangrijk de ogen te beschermen met een goede zonnebril om permanente schade te voorkomen.
Foto: iStock

De lente begon dit jaar met heel wat warme, zonnige dagen. Dat we kinderen goed moeten insmeren met zonnebrandcrème is algemeen bekend. Maar ook hun ogen zijn kwetsbaar voor Uv-straling van de zon. Die kan permanente schade aan de ogen veroorzaken. De pupil van kinderogen is groter en de ooglens bevat minder beschermend pigment dan die van een volwassene.

Baby’s

Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Vooral met baby’s is het daarom oppassen geblazen. Hun gezicht moet in de schaduw blijven en geadviseerd wordt om hun ogen te beschermen met een goede zonnebril en een hoedje met een brede rand.

Advies

Het Oogfonds geeft de volgende leidraad: als de huid van een kind zonnebrandcrème nodig heeft om niet te verbranden, heeft het op dat moment ook een zonnebril nodig om de ogen te beschermen. Ook voor volwassenen geldt het advies om bij felle zon een zonnebril te dragen.

Laks

Oogfonds-directeur Edith Mulder: ‘Uit een eigen peiling is gebleken dat Nederlanders laks zijn met beschermen van hun ogen tegen de zon. Uv-straling zie en voel je dan ook niet, maar ongemerkt lopen je ogen onherstelbare schade op. Een goede zonnebril is net zo belangrijk als zonnebrandcrème. Zorg daarom dat je in de lente en de zomer altijd een zonnebril bij je hebt, zodat je deze op kan zetten als het nodig is.’

Folder

Omdat het Oogfonds vaak vragen krijgt over Uv-straling en hoe de ogen hier het beste tegen te beschermen, lanceert de stichting de nieuwe online folder ‘Ogen en Uv-straling’. Hierin worden onder meer tips gegeven voor een goede zonnebril. Klik hier om de folder te bestellen >>

Bron: oogfonds.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.