Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UPDATE: OM eist 100 uur werkstraf tegen pm’er na dodelijke val kleuter

Het Openbaar Ministerie heeft 100 uur werkstraf geëist tegen een pedagogisch medewerker na de fatale val van een 4-jarig jongetje tijdens een bso-uitje in 2015. Volgens het OM heeft zij 'haar verantwoordelijkheden verzaakt' door in haar eentje op stap te gaan met tien kinderen. 'Dat zijn er te veel', aldus de officier van justitie.
ANP

Het is opvallend hoe streng de officier zich uitlaat over de kwestie, aangezien de beroepskracht-kindratio bepaalt dat een pm’er tien kinderen mag opvangen (4 tot 6 jaar). Voor 7 tot 12 jaar is dat zelfs één pm’er op twaalf kinderen. De officier noemde het ‘onbegrijpelijk’ dat de pm’er niet heeft ingezien dat ze niet voldoende toezicht kon houden.

Luchtkussen

Eerder werd bekend dat het luchtkussen waar een 4-jarige in 2015 vanaf viel, verkeerd is gebruikt. De kleuter was op oudjaarsdag 2015 samen met negen andere bso-kinderen in de leeftijd van vier tot zes jaar en een pm’er gaan spelen bij indoorspeeltuin Happy Days in Grootebroek. De opblaasbaan was onderdeel van een meerkamp en had een schuine afdaling. Volgens de handleiding moesten gebruikers via een net afdalen. Dat net was weggehaald en daardoor werd het luchtkussen ook als glijbaan gebruikt. De jongen was op de rand van het luchtkussen geklommen en maakte een fatale val van zo’n drie meter.

Zorgplicht

Tijdens de strafzaak werd duidelijk dat er een hoop dingen zijn fout gegaan, blijkt uit berichtgeving door nu.nl. De pm’er, werkzaam bij Smallsteps, wordt door het OM verweten niet te hebben voldaan aan haar zorgplicht en onvoldoende toezicht te hebben gehouden. Zij zegt niet te hebben gezien dat de jongen op de rand was geklommen. Dat de minimum leeftijd voor het springkussen acht jaar was, zou niet zijn medegedeeld aan de pm’er van de bso. Kinderopvangorganisatie Smallsteps is een strafbeschikking overeengekomen met het OM en heeft een boete betaald aan de ouders.

Handleiding

Zowel de directeur en de medewerker met een leidinggevende functie, die op de dag van het ongeluk aanwezig was en ook toezicht moest houden op de kinderen, waren niet op de hoogte van de inhoud van de handleiding. Ze hadden dus niet gelezen dat het uitdrukkelijk verboden is om van het luchtkussen te glijden. ‘Vreselijk’, noemt de directeur deze constatering. ‘Ik heb er niet bij stilgestaan. Gelijkwaardige toestellen werden wel als glijbaan gebruikt.’ Volgens de officier van justitie heeft een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de directeur gewaarschuwd na een bezoek aan het bedrijf in 2013. De veiligheid van het toestel waarvan de jongen in 2015 viel was al langer niet op orde. De directeur en medewerker worden dood door schuld verweten. Het OM heeft werkstraffen van respectievelijk 240 en 180 uur tegen hen geëist, meldt nu.nl. Ook heeft het OM een boete van 20.000 euro geëist tegen de gedagvaarde bv van de directeur. Volgens het OM heeft de directeur ‘een potje gemaakt van alle veiligheidsaspecten’ in de speeltuin. ‘Kwalijk en schandalig’, kwalificeerde de officier van justitie het handelen van de verdachten.

Gefaald in toezicht

Eerder gaf de NVWA toe te hebben gefaald in het toezicht. Mede doordat een eerder ongeval met hetzelfde luchtkussen in 2015 niet leidde tot extra veiligheidsmaatregelen, zoals matten aan de zijkant die een val kunnen breken. De toezichthouder erkende aansprakelijkheid voor de dood van het jongetje. Volgens de officier is de NVWA nalatig geweest, maar omdat er geen causaal verband is met de dood van de jongen worden ze niet strafrechtelijk vervolgd.

Dinsdag spreekt de verdediging. Het is nog niet duidelijk wanneer er uitspraak wordt gedaan.

Bronnen: ANP en nu.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.