Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Nog 130 vestigingen zoeken nieuwe eigenaar

Voor 130 Estro-locaties breekt een spannende maand aan. Kunnen de ouders en kinderen er ook na 31 juli terecht? De 250 andere Estro-locaties hebben al zekerheid. Zij gaan vanaf 1 augustus verder onder de nieuwe Britse eigenaar Smallsteps.
Nog 130 vestigingen zoeken nieuwe eigenaar
Foto: ANP

De curator van Estro bereikte zaterdag overeenstemming over de verkoop van de 250 locaties van Estro waar de Britse investeerder H.I.G. Capital achter zit. ‘Dat is in deze omstandigheden de minst slechte uitkomst voor zowel de schuldeisers, de kinderen, hun ouders en het personeel’ aldus de curator W. Jongepier.

Winstgevende locaties

Toen Estro vrijdag haar faillissement bekendmaakte, werd al meteen duidelijk dat de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland in gesprek was met een Britse kinderopvangorganisatie. Het was niet de vraag of de Britse kinderopvangorganisatie locaties van Estro zou overnemen, maar hoeveel locaties. De Britse organisatie heeft uiteindelijk haar oog op 250 locaties laten vallen. Volgens een artikel in Trouw blijven er 130 locaties over waarvan de Britten niet verwachten dat die nog winstgevend gaan worden. Veel van die locaties liggen in krimpgebieden. Bekijk een overzicht op de website van Estro.

Werkgelegenheid

In totaal werken er ongeveer duizend medewerkers bij de 130 overgebleven locaties. De curator gaat de komende maand op zoek naar overnamekandidaten voor de 130 locaties. ‘Dat kan bijvoorbeeld door vestigingen in een cluster bij elkaar te voegen. Sommige vestigingen zullen mogelijk als op zichzelf staande bedrijven worden verkocht of verzelfstandigd. Hoe meer werkgelegenheid er op die manier behouden wordt, hoe beter’, aldus Jongepier.

Provincie

Onder de 130 locaties zitten 14 locaties voor tussenschoolse opvang maar ook 20 opvanglocaties in Amsterdam. Verder zijn veel locaties in provincies buiten de randstad te vinden zoals Friesland, Overijssel, Drenthe en Groningen. Wilma Berendsen, bestuurder bij Abvakabo verwacht dat deze locaties niet in trek zijn bij investeerders, ‘maar bij welzijnsorganisaties zonder winstoogmerk’. Corrie van Brenk, voorzitter van Abvakabo, hoopt dat regionale kinderopvangorganisaties de 130 locaties over gaan nemen.

Een aantal maatschappelijk ondernemers in de kinderopvang heeft zich verenigd in het consortium van maatschappelijke kinderopvangorganisaties. Zij hoopten de overname door een buitenlandse commerciële partij te voorkomen, maar zullen zich nu gaan richten op de 130 overgebleven Estro-locaties. Lees meer over dit initiatief.

8 REACTIES

  1. De directeur Estro is vorig jaar weggestuurd bij Makro omdat hij niet daadkrachtig was om met leiderschap de winstgevendheid van de Makro te vergroten. Najaar 2013 is diezelfde persoon aangesteld als directeur Estro.
    In maart 2014, is het kantoorpersoneel (onder geheimhoudingsplicht) al bezig om inventarisatie te maken voor eventueel faillissement(uit 1ste bron vernomen!) SWKGroep en Partou willen Estro overnemen en maken dit kenbaar in mei. Bij overname door een of beide van deze partijen zou de directeur met grote zekerheid opeen zijspoor gezet zijn.
    Zijn eigengewin heeft hij beschermd door een faillissement te laten uitspreken en een overname kandidaat te zoeken waarbij zijn eigen hachje gered zou zijn.
    Het is een ordinaire reorganisatie onder het mom van faillissement om duur personeel te lozen. Het is inderdaad gewenst dat iemand van de overheid zich buigt over Estro/Smallsteps.

  2. Lees alle reacties
  3. De directeur van small steps is de oude directeur van Estro.
    Ik werk toevallig bij zo’n locatie die wel is overgenomen maar ikzelf niet heel zuur allemaal.
    Ik hoop dat iemand van overheid zich eens buigt over Estro,Smallsteps dit maakt veel stuk veel gezinnen en mensen.

  4. Beuving: het is de frustratie welkeoverheerst in mijn reactie. In mijn inziens zou er een stuk wetgeving moeten ontstaan welke eisen stelt aan investeerders die een sociaalmaatschappelijke markt aan wensen te roeren waarin sprake is van overheidssubsidie (lees onze belastingcenten notabene!) .. In harde commerciële bedrijfstakken heb ik geen enkele moeite met investeerders onder er mom van stekker erin of eruit.. maar niet in deze branche waar uiteindelijk een heel ander belang geldt. Zo vind ik de genoemde actie van Korein en Kinderstad boekdelen spreken.. Ook zij beseffen zich dat dit niet de toekomst mag zijn van BV kinderopvang Nederland..

  5. Waarom zou de overheid moeten bijdragen aan een door henzelf gewenste vrije marktwerking? Is dit nu de opbrengst van de Wet Kinderopvang ? ; een stel investeerders die aan het roer staan van een schip vol kinderen, ouders en medewerkers. Welke kant gaan we op met de kinderopvang, stuurboord, bakboord of kapseizen ze? Bah! is dit nu de door de overheid bedoelde kwaliteit binnen de kinderopvang?

  6. @yhhm de Haas – Voor zover ik het kan begrijpen kan de overheid hier niets aan doen. Het is tenslotte een vrije markt. Het is uiteraard wel een gotspe – dat faillisement. Zo verging het ook v&d – er wordt in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk uit het bedrijf gezogen door de ‘investeerders’ en er blijft een wrak achter waar een florerend bedrijf had kunnen staan met alle ellende vandien.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.