Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe financiering kinderopvang uitgesteld

Alexandra Sweers
De nieuwe financieringssystematiek voor de kinderopvang wordt niet in één keer ingevoerd per 1 januari 2018. Minister Asscher wil dat moment uitstellen of de systematiek geleidelijk invoeren.
Nieuwe financiering kinderopvang uitgesteld
Asscher vindt een zorgvuldige overgang naar het nieuwe systeem belangrijker dan een snelle inwerkingtreding. - Foto: iStock

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoekt op dit moment samen met de Belastingdienst en DUO of er andere manieren mogelijk zijn om over te gaan op de nieuwe financieringssystematiek. Asscher laat in een voortgangsbrief aan de Tweede Kamer weten dat hij ervan afziet om met ‘een big bang’ over te gaan op 1 januari 2018. Hij ziet twee andere mogelijkheden: geleidelijke invoering in 2018, of ineens per 2019.

Lees hier de voortgangsbrief nieuwe financieringssystematiek kinderopvang van minister Asscher aan de Tweede Kamer >>

Kinderopvangtoeslag

In het nieuwe systeem komt de kinderopvangtoeslag te vervallen; ouders betalen een ouderbijdrage waarvan de hoogte afhangt van hun vastgestelde inkomen. Niet de Belastingdienst gaat het nieuwe stelsel uitvoeren, maar de Dienst Uitvoerig Onderwijs (DUO). Bovendien worden kinderopvangorganisaties direct bekostigd vanuit het Rijk.

Met het nieuwe financieringsmodel voor de kinderopvang gaat er behoorlijk veel veranderen. Bekijk hier de antwoorden op zes belangrijke vragen >>

Overgang

Asscher benadrukt in de brief dat hij een zorgvuldige overgang naar het nieuwe systeem belangrijker vindt dan een snelle inwerkingtreding. Hij wil daarom voldoende de tijd nemen om het nieuwe systeem goed in te voeren, zodat kinderopvanginstellingen en de ouders zo min mogelijk last krijgen van de overgang.

Wennen

Een geleidelijke invoering betekent bijvoorbeeld dat gezinnen die voor het eerst met de kinderopvang  te maken krijgen, dat via de nieuwe financieringssystematiek doen. Uiteindelijk zullen gezinnen die al gebruik maken van de kinderopvang langzamerhand instromen in het nieuwe systeem. Zo kan de keten langzaam wennen.

Schaduwdraaien

Daarnaast kan de kinderopvangsector er ook voor kiezen om te gaan ‘schaduwdraaien’, zo stelt Asscher voor in de brief. Een deel van de kinderopvanginstellingen werkt dan fictief in het nieuwe systeem, terwijl de daadwerkelijke betalingen via het huidige systeem blijven doorgaan. Op die manier kunnen eventuele kinderziektes en onvoorziene situaties opgelost worden voordat de nieuwe systematiek daadwerkelijk is ingetreden.

Het voorstel voor nieuwe financiering in de kinderopvang kreeg in september nog veel kritiek tijdens de rondetafelgesprekken. Vanuit de belangenorganisaties voor ouders (BOinK en Voor Werkende Ouders) werd getwijfeld of ouders er met het nieuwe systeem daadwerkelijk op vooruit gaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.