Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw onderwijsachterstandenbeleid funest voor scholen

Met een bitterkoekje voor Tweede Kamerleden vraagt de PO-Raad aandacht voor de grote gevolgen van een nieuw onderwijsachterstandenbeleid. ‘De koek is door jaren heen te klein geworden om met méér kinderen te delen.’

Aanstaande donderdag debatteert de Tweede Kamer over een nieuwe verdeling van achterstandsmiddelen. Minister van Onderwijs Arie Slob kwam onlangs met vijf scenario’s voor een andere verdeling van de middelen over gemeenten. De Kamer mag meebeslissen welk scenario het wordt.

Grote en kleine gemeenten

Er zijn verschillende scenario’s denkbaar hoe de 486 miljoen euro die beschikbaar zijn voor VVE het beste kunt verdelen over gemeenten. Nu is het nog zo dat grote gemeenten meer geld te besteden heeft dan kleine gemeenten. Voormalig staatssecretaris Sander Dekker wilde dat het geld eerlijker over gemeenten werd verdeeld. De Raad voor het openbaar bestuur (ROB) adviseerde de minister om een bedrag beschikbaar te stellen per doelgroepkind, ongeacht de grootte van de gemeente waar het kind woont.

VVE verschraalt of verdwijnt

De PO-Raad die opkomt voor de belangen van scholen, denkt dat scholen een groot probleem krijgen. Het budget moet namelijk over meer kinderen verdeeld worden vanwege een andere verdeelsystematiek. Voorzitter Rinda den Besten: ‘Dat betekent voor sommige scholen dat ze in één klap 20 procent minder budget ontvangen. Speciale activiteiten en voorzieningen zoals vve, weekend- en zomerscholen zullen daardoor verschralen of verdwijnen. Met alle gevolgen van dien voor de kansen die kinderen de rest van hun leven krijgen. Dat is de bittere werkelijkheid.’

Opleidingsniveau van ouders

Volgens de PO-Raad is de afgelopen jaren al zo’n 40 procent van het achterstandsbudget weggelekt omdat alleen het opleidingsniveau van ouders bepaalde of een kind voor de middelen in aanmerking kwam. Terwijl het opleidingsniveau steeg, bleven de achterstanden. Scholen moesten met minder middelen de achterstanden van kinderen te lijf gaan.

Budget van 2011

De PO-Raad pleit in een brief aan de Kamer voor het herstellen van het budget naar het niveau van 2011, toen er nog geen nieuwe verdeelsystematiek ingevoerd was. Den Besten wil dat de politiek snel een beslissing neemt: hoe meer uitstel des te meer geld er weglekt, denkt zij.


Wie behoren er tot de doelgroepkinderen en wie niet? Een nieuwe indicator, waarin naar meer wordt gekeken dan alleen het opleidingsniveau van ouders, moet hier antwoord op geven. Maar wat houdt dit in? Lees meer in dit artikel


Download hier de brief van de PO-Raad over het achterstandenbeleid

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.