Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Niet-ingeënt kind moet je kunnen weigeren’

Moet de kinderopvang kinderen die niet zijn ingeënt tegen mazelen kunnen weigeren? Na een incident in een Haags kinderdagverblijf waarbij een baby besmet en ernstig ziek werd, is de discussie actueler dan ooit. BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma wil dat het mogelijk is voor kinderopvangorganisaties om niet-ingeënte kinderen te weigeren als ze andere kinderen in gevaar brengen.
'Niet-ingeënt kind moet je kunnen weigeren’
Foto: ANP

Mazelen is geen probleem meer van alleen de zogenoemde biblebelt. Eind februari bleek er sprake te zijn van een mazelen-epidemie in, onder andere, Den Haag. Vijftien patiënten meldden zich met mazelen, onder wie dertien kinderen. Eén van de besmette kinderen ging naar een kinderdagverblijf van Estro Kinderopvang in Den Haag en besmette daar een acht maanden oude baby. Deze baby werd ernstig ziek. Als kinderen worden ingeënt, gebeurt dit standaard pas bij 14 maanden. Tot die tijd zijn ze dus onbeschermd. Als het noodzakelijk is, kan een baby wel eerder worden ingeënt.

Waterpokken

Welk risico lopen kinderen in de kinderopvang als er besmette kinderen rondlopen? Waterpokken is een veel voorkomende aandoening die juist in de kinderopvang vaak wordt overgedragen. Ook al laten veel kinderdagverblijven kinderen met waterpokken tijdelijk niet op de groep toe vanwege besmettingsgevaar. De gevolgen van mazelen op baby’s zijn gevaarlijker. Het RIVM meldt dat mazelen ernstige complicaties kan geven, zoals longontsteking en hersenontsteking. En hoewel de meeste kinderen met mazelen vanzelf genezen, zijn er ook kinderen die aan de complicaties ervan overlijden.

Schrik

De schrik was groot bij de ouders van de acht maanden oude baby die besmet raakte. Hij moest een week in het ziekenhuis liggen en even is er gevreesd voor zijn leven. Tegen Omroep West zegt zijn moeder dat de baby het nu weer goed maakt. Hij is inmiddels thuis. Bij Estro zijn ze geschrokken van het incident. De woordvoerder van de kinderopvangorganisatie vindt dat er een gesprek op gang moet komen over hoe de kinderopvang het beste kan omgaan met niet-ingeënte kinderen.

Kinderen beschermen

‘We nemen dit dilemma heel serieus’, zegt de Estro-woordvoerder. ‘Ieder kind is uniek en de keuzevrijheid van ouders ook. Aan de andere kant is dit een heel kwetsbare groep.’ Voor Gjalt Jellesma, voorzitter van de belangenvereniging voor ouders BOinK, moeten kinderopvangorganisaties de mogelijkheid hebben om alle kinderen te beschermen. Dat kan betekenen dat je als kinderopvangorganisatie een niet-ingeënt kind weigert.  Jellesma: ‘Wij mengen ons niet in de discussie of ouders hun kind wel of niet moeten inenten, dit is een maatschappelijk probleem. Maar ik vind wel dat je als kinderopvangbranche wettelijke mogelijkheden moet onderzoeken en op basis daarvan afspraken moet maken.

Informatie geven

Jellesma verwijst naar de Algemene Voorwaarden van kinderdagverblijven waarin staat dat het contract met ouders van kinderen die een gevaar vormen voor andere kinderen opgezegd kan worden. ‘We moeten ons afvragen of dat ook kan bij ongevaccineerde kinderen. Een kinderopvang moet ouders op z’n minst informeren over de aanwezigheid van een ongevaccineerd kind. Een kinderdagverblijf moet transparant zijn over haar beleid. Dan kunnen ouders kiezen’, zegt Jellesma.

Te laat

‘Ouders willen niet overvallen worden door de aanwezigheid van niet-ingeënte kinderen. Wanneer dat pas duidelijk doordat een kind ernstig ziek wordt dan ben je te laat.’ Wiens recht prevaleert? ‘Het recht van ouders om hun kind niet in te enten, weegt even zwaar als het recht van ouders die hun kind willen beschermen. Mag je je klanten aan een dergelijk gezondheidsrisico blootstellen?’, vraagt Jellesma zich af.

Aansprakelijk

Wat als het was misgegaan met dit kindje? Of als er een volgende keer door een besmetting op het kinderdagverblijf een kind komt te overlijden? ‘Dan zullen de ouders het kinderdagverblijf aansprakelijk stellen’, vreest Jellesma. Hij vindt dat de branche niet te laat moet ingrijpen en in gesprek moet gaan over mogelijke oplossingen. Bij Estro denken ze er ook zo over. Jellesma: ‘Wij vangen in de Nederlandse kinderopvang veel kinderen onder de 14 maanden op. De mazelenepidemie is nog niet ten einde en dus moet de branche ingrijpen voordat we door een nieuw incident worden ingehaald.’

Brancheorganisatie: Kinderopvang mag kind niet weigeren

De Brancheorganisatie Kinderopvang is geen voorstander van het weigeren van kinderen in de kinderopvang. Volgens de belangenvereniging van werkgevers is het niet aan de kinderopvangsector om kinderen te weigeren, maar aan de wetgever. Verwijzen naar de Algemene Voorwaarden vindt de Brancheorganisatie niet horen bij hoe de sector om wil gaan met klanten. Lees hier de volledige reactie.

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. ………………Artsen moeten ook wakker worden en zien deze ontwikkeling vaak helemaal niet, als je bang bent dat je baby of kind kinkhoest heeft zeggen ze veelal, dat zal wel loslopen en ben je soms ook nog een overbezorgde moeder. Als je kind voor 2002 en 2005 4 jaar is geworden is uw kind helemaal niet ingeënt met het zg nieuwe kinkhoestvaccin! OM nog maar niet te spreken over de heftige bijwerkingen van dit vaccin. En het artikel hierboven zegt genoeg! Ik zeg: de overheid verplichten meer en duidelijke informatie en gedegen onderzoek te doen naar de inhoud van alle inentingen en niet roepen dat alle vaccins zo nodig zijn, ze ‘regelmatig'(zonder grondig te zijn getest) worden aangepast en de volksgezondheid zo beschermd, daar geloof ik allang niet meer in! En kinderdagverblijven: Keuzevrijheid van ouders, maar geen info over kinderen die wel of niet ingeënt zijn. Dan creëer je in mijn ogen een hetze en paniek! Goede overdracht van ouders bij een ziek kind en info over ziekten en beleid hoe te handelen, dat is belangrijk!

  3. Laat de RIVM, de natuurgeneeskunde, de beroepsverenigingen en het ministerie deze discussie maar eens voeren.
    Er is veel te weinig bekend over de inentingen En de bijwerkingen! Daar wil ik mij hard voor maken en zou iedere ouder moeten willen. Er zijn steeds meer ouders die hun kinderen niet (meer) (willen) inenten en absoluut niet wegens geloofsovertuiging! hoe staat het met de zogenaamde K inenting van de DKTP? is het bekend bij ouders dat deze cocktail absoluut niet meer voldoet aan de bacterie van deze tijd? Dat deze bacterie is gemuteerd en dat de inentingen van nu hooguit 6 jaar bescherming bieden, wat al niet eens zeker is? Baby’s die besmet raken met het kinkhoest virus zijn ook niet beschermd en er zijn heel wat kinderen EN volwassenen met kinkhoest in ons land en baby’s kunnen met gemak overlijden aan kinkhoest!! ………………………

  4. Beste mensen lees aub. op deze site volgende getuigenissen eens: Veel mensen weten het niet, maar windpokken zijn ook niet zonder risico. Hadden wij maar geweten dat er een vaccin voor bestond, dan had onze kleindochter een hele lange lijdensweg bespaard gebleven. Gelukkig heeft ze het overleefd, anderen hadden minder geluk.
    http://www.estwvzw.be

  5. Pm’ers zullen de komende dagen vaker de vraag horen: hoe gaan jullie om met niet-ingeënte kinderen? zijn zij hier welkom? Het is belangrijk dat je dan meeveert met de ouders, begrip toont voor hun bezorgdheid, eventueel een relativering aangeeft – in de supermarkt kan je baby ook besmet worden – en dan zul je als organisatie je huidige aanpak moeten schetsen. Ik mag toch hopen dat die niet nieuw is! Het wel/niet inentingsverhaal is immers niet van vandaag of gisteren. Ik adviseer organisaties naar aanleiding van deze kwestie actief op hun websites uit te dragen hoe zij hier tot nu toe mee om zijn gegaan en waarom. Wees transparant!

  6. Deel 1
    Ik vind dat elke kinderopvang daar zelf een beslissing in moet kunnen nemen.
    Er zijn veel voors en tegens en voor beide kanten is wel wat te zeggen.
    Wel vind ik dat ouders die hun kinderen NIET inenten dit moeten melden bij de kinderopvang, zodat de kinderopvang hier zelf een besluit in kan nemen.
    Daarnaast vraag ik mij af of het echt zou helpen een kind te weigeren dat niet ingeënt is, omdat een besmetting ook van elders kan komen.
    Alertheid bij ouders en kinderopvang op symptomen en het zo snel mogelijk op de hoogte brengen van ouders en kinderopvang is altijd geboden.
    Er zijn ook kinderen ernstig ziek geworden of zelfs overleden na inenting en inentingen werken lang niet altijd naar behoren.
    Mijn dochter is gewoon ingeënt en heeft nergens last van, maar om ouders af te serveren als zij hun kinderen (met welke reden dan ook) niet laten inenten vind ik echt veel en veel te ver gaan…

  7. Deel 2
    Laten wij nu eerst eens op een nuchtere manier goed onderzoek doen naar de voors en tegens en het aan internationale wetgeving toetsen voor er weer op een hijgerige manier een overhaast en ondoordacht besluit door de 2e Kamer wordt gejast…
    https://mensenrechten.nl/toegelicht/vaccineren-gezondheid-versus-religie
    http://www.dekinderombudsman.nl/70/ouders-professionals/nieuws/kinderombudsman-over-vaccinaties-tegen-mazelen/?id=134

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.