Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Niet bezuinigen, maar investeren in kinderopvang’

Nu het kabinet in totaal 6 miljard euro wil bezuinigen, doet de Brancheorganisatie Kinderopvang een oproep aan Tweede Kamerleden om niet nog verder te bezuinigen op kinderopvang. Liever ziet de Brancheorganisatie juist dat er geïnvesteerd wordt in de kinderopvang omdat daarmee ook de economie een grote impuls zal krijgen.
'Niet bezuinigen
Foto: ANP Photo

Om duidelijk te maken wat de gevolgen zijn van de bezuinigingen op de kinderopvang tot nu toe heeft de belangenorganisatie een overzicht bij de brief toegevoegd. Hierin is te zien hoe bezuinigingen op de kinderopvang de afgelopen twee jaar hebben geleid tot een flinke vraaguitval, een daling van het gebruik van kinderopvangtoeslag, een daling van het aantal werkende ouders op de arbeidsmarkt en faillissementen en gedwongen ontslagen in de kinderopvang.

Grens bereikt

‘Bezuinigingen naast onderuitputting van het budget leiden er toe dat onze sector een grens bereikt aan wat haalbaar en reëel is’, schrijft voorzitter van de Brancheorganisatie Marielle Rompa. De verwachting is dat aan het eind van 2013 een terugval in de vraag naar kinderopvang wordt geconstateerd van 30 procent vergeleken met 2012. Bijna 20.000 werknemers in de kinderopvang zijn hun baan kwijtgeraakt. De Brancheorganisatie herinnert de politici eraan dat deze ontslagen medewerkers ten laste komen van WW-voorzieningen met alle extra kosten van dien.

Informele opvang

Dat er minder gebruik wordt gemaakt van de kinderopvangtoeslag (een daling van 400 miljoen euro), is een indicator die de gevolgen van de bezuinigingen laat zien. Volgens Rompa is die daling niet alleen toe te schrijven aan de stijgende werkeloosheid, maar kiezen steeds meer ouders noodgedwongen voor informele kinderopvang, een onrustige en voor kinderen stressvolle oplossing die voor de toekomst niet houdbaar lijkt.

Twee dagdelen voor peuters

Om straks goed invulling te kunnen geven aan de plannen van minister Asscher om kinderen vanaf 2 1/2 tot hun 4e jaar allemaal toegang tot de kinderopvang te geven, zijn kindvoorzieningen hard nodig. De Brancheorganisatie juicht de plannen van Asscher van harte toe, maar hoopt ook dat de opgebouwde infrastructuur voor kindvoorzieningen niet verder onder druk komt te staan. Momenteel verdwijnen er nog steeds locaties.

Kwaliteit groeit

Tot slot wijst de Brancheorganisatie de minister erop dat de kinderopvang nog altijd hard werkt aan het behoud van kwaliteit, tegen de stroom in. Uit het NCKO-onderzoek van de Universiteit van Amsterdam naar de kwaliteit in kinderdagverblijven, maar ook die van de bso, blijkt dat dit tot dusverre lukt. Maar net als hoogleraar Kinderopvang Ruben Fukkink, waarschuwt Marielle Rompa dat deze pedagogische groei van de sector in de knel komt als er bezuinigd blijft worden op de kinderopvang.

Download de brief via de website van de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.