Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlandse kinderopvang helemaal niet zo duur

Als het aan de Britse minister Elizabeth Truss ligt, functioneert de kinderopvang in veel Europese landen beter dan in haar eigen Verenigd Koninkrijk. Ze vindt de opvang in haar land chaotisch en veel te duur. Gezinnen spenderen meer dan een kwart van hun inkomen aan kinderopvang. Alleen in Zwitserland zijn ouders nog meer geld kwijt. Truss roemt het Nederlandse model, waarbij ouders, overheid en werkgevers ieder voor een derde voor de kosten van kinderopvang opdraaien.
Nederlandse kinderopvang helemaal niet zo duur
Foto: AFP

Door de verdeling van de kosten, blijft kinderopvang in Nederland betaalbaar voor alle ouders, vindt Elizabeth Truss. Wat kinderopvang in Nederland ook voordeliger maakt, is dat de leidster-kindratio lager is dan in het Verenigd Koninkrijk.

Leidster-kindratio

Kort gezegd houdt de ratio in Engeland in dat er één volwassene per drie kinderen onder de 2 jaar moet zijn, één volwassene per vier kinderen van 2 tot 3 jaar en één volwassene op acht kinderen van 3 tot 7 jaar. De minister probeerde de ratio onlangs aan te passen, maar daar kwamen ouders en de kinderopvangbranche zo tegen in opstand dat ze niet voldoende steun voor haar plannen kreeg in de Kamer. In de Nederlandse kinderopvang mag een een groep met één beroepskracht in de dagopvang maximaal bestaan uit vier nuljarigen en één ouder kind.

Zweden en Finland

Truss noemt naast Nederland nog een aantal landen waar de Britse kinderopvang nog wat van kan opsteken. In Finland bijvoorbeeld kost kinderopvang bijna niks voor ouders. Daar staan wel hoge belastingtarieven tegenover waar de kinderopvang voor een groot deel van wordt betaald. Zweden geeft meer geld uit aan kinderopvang dan aan defensie, dus ook daar zijn ouders weinig geld kwijt aan kinderopvang. Bovendien werken er veel mannen in de Zweedse kinderopvang.

Noorwegen en Frankrijk

De Noorse kinderopvang onderscheidt zich wat Truss betreft vooral op het buitenspeelbeleid. Kinderen zijn daar bijna altijd buiten, ongeacht het weer. Kinderopvang is daar wel wat duurder dan in Zweden en Finland, maar dat geldt dan weer niet voor ouders met een laag inkomen. De Franse opvang gooit hoge ogen vanwege de moraal, vindt Truss. Er is meer structuur op de groepen dan in Engeland wat vooral komt door de uitstekende opleiding van de pedagogisch medewerkers die weer worden bijgestaan door (lager opgeleide) assistenten.

Overheidsbeleid

Nederland loopt duidelijk achter op de bovengenoemde landen als het gaat om het overheidsbeleid. Dat komt voor een deel omdat Nederlandse kinderdagverblijven en gastouders, vergeleken met de andere landen, ook relatief veel baby’s opvangen. In Frankrijk is kinderopvang gratis voor alle kinderen vanaf 3 jaar oud. In Finland kunnen ouders kiezen voor gratis opvang voor hun peuter en kleuter (tot 6 jaar) of voor een verlofregeling. Als kinderen 6 jaar zijn, gaan ze een jaar naar de voorschool voor ze op hun 7e naar de basisschool gaan. In Zweden is voor alle kinderen gegarandeerd een plekje vanaf dat ze anderhalf jaar oud zijn.

In Zweden laaide onlangs de discussie op over het functioneren van het opvangsysteem nadat de Zweedse socioloog Jonas Himmelstrand kritiek uitte op het effect van fulltime opvang voor een hele generatie kinderen. Volgens de socioloog heeft dit een groot psychologisch effect op de kinderen en verstoort het de verhoudingen in het gezin. Lees meer.

Gratis kinderopvang

Het Verenigd Koninkrijk heeft zelf ook een ruimer overheidsbeleid als het om kinderopvang gaat dan Nederland. Alle 3- en 4-jarigen hebben recht op 15 uur gratis opvang per week. Onlangs zijn er 130.000 plekken gecreëerd voor 2-jarigen met een (taal)achterstand.  Er zijn plannen om dit aantal te verdubbelen in september 2014.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.