Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ministerie peilt meningen over aanpassingen Wet Kinderopvang

Marianne Velsink
Het ministerie is van plan de Wet Kinderopvang op enkele punten te wijzigen. De belangrijkste is dat peuterspeelzalen straks onder de Wet Kinderopvang komen te vallen. Het andere wetsvoorstel gaat over Het Nieuwe Toezicht. Zijn dit goede aanpassingen? U mag tot 9 december uw mening geven.
Het ministerie van Sociale Zaken gebruikt de internetconsultatie om betrokkenen over de wetswijziging te informeren
Het ministerie van Sociale Zaken gebruikt de internetconsultatie om betrokkenen over de wetswijziging te informeren

Het ministerie van Sociale Zaken heeft ervoor gekozen om betrokkenen ruimte te geven te reageren op de wijzigingen die zij van plan zijn door te voeren. Dit wordt ook wel een internetconsultatie genoemd. Allereerst is dit de harmonisatie van peuterspeelzaalwerk en kinderopvang. Vanaf 2018 moeten zij voldoen aan dezelfde eisen. Het peuterspeelzaalwerk wordt ondergebracht onder de financiering van de Wet Kinderopvang. Werkende ouders kunnen straks kinderopvangtoeslag aanvragen voor opvang in een voorschool van hun keuze. Nu kunnen zij alleen nog in een kinderdagverblijf terecht.

Nog even en er is geen enkel verschil meer tussen de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf. Maar daarvoor moeten de peuterspeelzalen wel eerst 1800 vrijwilligers vervangen voor betaalde beroepskrachten. De MOgroep raadt peuterspeelzalen aan tijdig actie te ondernemen. Lees meer >>

Eerlijk speelveld

Het ministerie wil van betrokkenen weten of dit een goede wijziging is in de Wet Kinderopvang. De verwachting van het ministerie is dat de harmonisatie het voor ouders eenvoudiger maakt om te kiezen.  De wetswijziging moet een eerlijker speelveld creëren. Kostenverschillen hoeven de keuze van ouders niet langer meer te beïnvloeden.

Pedagogische doelen

In een tweede internetconsultatie vraagt het ministerie uw mening over het aanpassen van concrete pedagogische doelen in de wet. Ook wil het ministerie grondslagen in de Wet opnemen voor kwaliteitsverhogende maatregelen. Een voorbeeld hiervan is een betere mix van mbo- en hbo-functies. Is dat een goed idee? Tot slot wil het ministerie de regels voor het uitschrijven uit het Landelijk register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP) worden verduidelijkt.

Reageren

Het ministerie van Sociale Zaken gebruikt de internetconsultatie om betrokkenen over de wetswijziging te informeren, maar hoopt ook op reacties. U kunt zelf kiezen of uw reacties openbaar wordt vertoond of niet. Het is mogelijk om een reactie in het reactieveld te tikken of een reactie in een word-document toe te voegen.


Geef hier uw mening over de harmonisatie >>


Geef hier uw mening over de pedagogische doelen, kwaliteitseisen en regels voor het LRKP >>

Wil je ook op Kinderopvangtotaal je mening geven over de harmonisatie van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk en de aanpassing van de pedagogische doelen? Reageer hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.