Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Miljoenen voor voedingseducatie

Voedseleducatie op school krijgt een grote financiële impuls. Staatssecretarissen Van Dam (Economische Zaken) en Van Rijn (Volksgezondheid) trekken hiervoor jaarlijks 5,7 miljoen euro uit. Daarmee hopen ze dat scholen meer gaan doen met smaaklessen en gezonde voeding voor kinderen.
1 Voedingseducatie.jpg
Minder dan 1 procent van de kinderen eet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en minder dan 5 procent de aanbevolen twee stuks fruit per dag. - Foto: ANP Photo

Het kabinet wil het scholen makkelijk maken om voedseleducatie aan kinderen te organiseren. Zo komen er meer smaaklessen en krijgen scholen voortaan ook de mogelijkheid om kooklessen aan te bieden. Verder stelt het kabinet provinciale uitvoeringsbudgetten beschikbaar voor lokale en regionale activiteiten zoals boerderijeducatie, bedrijfsbezoeken en schooltuinen. Ook vraagt het kabinet het bedrijfsleven een bijdrage te leveren.  De aanpak heet ‘Jong Leren Eten‘.

Groente en fruit

De aandacht voor gezonde voeding op jonge leeftijd is er niet voor niets. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse kinderen nu onvoldoende gezond eten: minder dan 1 procent van hen eet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en minder dan 5 procent de aanbevolen twee stuks fruit per dag. Meer dan één op de tien kinderen tussen de 4 en 20 jaar heeft overgewicht. Bovendien weten veel kinderen niet waar hun eten vandaan komt, hoe het geproduceerd wordt, wat pure smaak is en hoe zij eten kunnen bereiden en bewaren.

De Gezonde School

Scholen worden gestimuleerd om een Gezonde School te worden. Momenteel is een derde van alle scholen bekend geraakt met dit programma. Scholen die in het bezit zijn van het Vignet Gezonde School moeten volgens de doelstellingen van de aanpak met 5 procent groeien. Het aantal scholen dat smaaklessen aanbiedt, moet groeien van 60 naar 75 procent. Ook wordt erop ingezet het aantal scholen dat gebruik maakt van de schoolfruitregeling te verdubbelen (60 procent van de basisscholen en 20 procent van het voortgezet onderwijs).

Het project Gezonde Kinderopvang krijgt steeds meer bekendheid. Onlangs vroeg het  RIVM nog naar succesvolle voorbeelden van voedings-en gezondheidsprojecten in de kinderopvang. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.