Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Met baby’s naar het museum

Musea doen veel om kinderen te trekken, maar richten zich te weinig op baby's en peuters. Dat zegt voormalig museumvoorlichtster Brigitte Timmermans, die maandag een site lanceerde met museumtips voor de ouders van de allerkleinsten.
museum-Fotolia.jpg
Musea doen veel om kinderen te trekken

Kunst kijken kan de hersenontwikkeling stimuleren. Volgens Timmermans kunnen baby’s en peuters ook al genieten van kunst, vooral van abstracte en kleurrijke werken. Op haar site www.kunstfanaatjes.nl schrijft ze over kinderen en kunst maar geeft ze ook antwoord op praktische vragen. Bijvoorbeeld of er een buggy mee kan en of je ergens babyvoeding kunt geven, maar ook inhoudelijker kwesties.

Overlast

Ouders van baby’s en peuters denken vaak dat ze hun kroost elders moeten onderbrengen als ze naar het museum willen, maar een bezoek mèt hun jonge kind kan ook juist voor hen een bijzondere ervaring zijn. Timmermans geeft ook tips. ‘Leg uit waarom je kunstwerken niet mag aanraken: een kunstwerk is heel kwetsbaar – het is uniek, duur en onvervangbaar. Wees niet zoals die ouders van wie het kind op een kunstwerk ging zitten en er lachend een foto van maakten.’

België

In België is er meer aandacht voor de jongste doelgroep. Tijdens het tweejaarlijkse familiefestijn Krokuskriebels zetten de musea in België hun deuren wijd open voor gezinnen. Vorig jaar werd er voor het eerst actief ingezet op de doelgroep 0-4 jaar. Het project was een samenwerking tussen drie grote musea, de Gezinsbond en FARO (het Vlaamse steunpunt voor cultureel erfgoed). Het beviel de musea zo goed dat de activiteiten nu structureel in hun aanbod zijn verankerd.

Publiek van morgen

Het Vlaamse Steunpunt voor cultureel erfgoed (FARO) geeft verschillende redenen waarom musea zich op deze doelgroep richten:

  • Musea kunnen veel betekenen in de ontwikkeling van kinderen, waarbij de leeftijd van 0 tot 2 jaar cruciaal is. Het museum kan voor het kind een omgeving zijn van sociaal en emotioneel welbevinden. Baby’s en peuters ontdekken de wereld via hun zintuigen: kruipen, ruiken, voelen, luisteren.
  • Wie cultuur met de spreekwoordelijke paplepel meekrijgt, heeft ook later meer kans om aan cultuur te participeren, zo blijkt uit onderzoek. Met andere woorden: laat baby’s en peuters van nu opgroeien met het museum, en de kans is groot dat zij later terugkomen met hun eigen kinderen. Zij zijn het publiek van morgen.
  • Een museum mogen/kunnen bezoeken, is een kinderrecht. Artikel 31 van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind stelt onder meer dat ieder kind recht heeft op rust en vrije tijd, op deelneming aan spel en recreatieve bezigheden passend bij de leeftijd van het kind, en op vrije deelneming aan het culturele en artistieke leven.
  • Jonge ouders voelen zich gesteund in hun opvoedende rol als het museum activiteiten inricht die specifiek voor hen zijn bedoeld. Zeker voor wie klein gehuisvest is kan het een verademing zijn om zich in een museum te kunnen ontspannen.
  • Kinderen verwelkomen werkt vaak als een opstapje of als een duwtje in de rug voor (kwetsbare) ouders om toch ook eens een museum te bezoeken.

Bron: ANP en Kunstfanaatjes

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.