Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meeste baby’s slapen op eigen kamer

De meeste ouders kiezen ervoor om hun baby op zijnr eigen kamer te laten slapen. Hiervoor kiezen drie van de vier ouders. In 2005 was het samen slapen in het ouderlijk bed nog in opkomst, maar dit gebeurt tegenwoordig nog maar zelden. Dit blijkt uit een peiling van TNO Child Health en Universiteit Twente onder 1860 ouders. Zij ontvingen de enquête via het consultatiebureau.
Meeste baby's slapen op eigen kamer
Foto: ANP Photo

Sinds 1987 wordt het slaapgedrag van baby’s in de thuissituatie incidenteel gepeild. Het laatste onderzoek stamt uit 2005. Ouders van nu geven aan dat het wel eens voorkomt dat ze samen met hun baby in slaap vallen na het voeden, in bed of op de bank.

Ouderslaapkamer
Stichting Wiegedood adviseert ouders om kinderen ten minste een half jaar op de ouderslaapkamer te laten slapen. Nabijheid van volwassenen zou het risico op bijvoorbeeld een wiegendood verkleinen. Ouders die hun baby direct op hun eigen kamer laten slapen, wijken bovendien af van alle dieren die hun jongen in de beginperiode juist zo dicht mogelijk bij zich willen houden.

Minder roken en minder borstvoeding

Goed nieuws is, dat het aantal rokende gezinnen waar baby’s in opgroeien is afgenomen van een derde in 2005 tot iets minder dan een kwart nu. Borstvoeding neemt steeds meer af. In 2005 kreeg een kleine dertig procent van de baby’s de eerste twee maanden alleen borstvoeding, nu is dat 23 procent. Als een baby een half jaar is, krijgt acht procent nog maar borstvoeding. De fopspeen is wel heel populair. Bijna zes op de tien baby’s gaat slapen met een fopspeen.

Slapen op de rug
Stichting Wiegedood is al met al tevreden met de vooruitgang op een aantal gebieden, bijvoorbeeld de slaaphouding. Ouders kiezen massaal voor slapen op de rug. Dekbedjes voor baby’s worden in de winkel bijna niet meer aangeboden. Risicovolle kussentjes en rolletjes voor in de wieg zijn nog wel altijd te koop.

Veilig Slapen tips

Al met al komt wiegendood nergens in de westerse wereld zo weinig voor als in Nederland. Stichting Wiegedood denkt dat dit komt door de eenduidige adviezen van beroepskrachten rondom baby’s, vastgelegd in de Veilig Slapen tips.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.