Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Media Ukkie Dagen: Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?

Frida Noordzij
Bijna zes op de tien kinderen van 0-2 jaar spelen al met tablets en smartphones. 42 procent van de ouders vraagt zich dan ook af hoe zij het beeldschermgebruik van hun 'ukkies' in de hand kunnen houden. Dit blijkt uit onderzoek dat gepresenteerd werd tijdens de start van de Media Ukkie Dagen.
Foto: AdobeStock

Het thema van de Media Ukkie Dagen is ‘Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?’. Tijdens de opening op 6 april werd het Iene Miene Media-onderzoek gepresenteerd. Daarbij werd het belang van mediaopvoeding zichtbaar. 45% van de ouders denkt dat zelfstandig filmpjes kijken leerzaam is. Ten onrechte. ‘Daar leert een kind niet van’, zegt opvoedexpert Krista Okma. ‘Een kind leert pas van filmpjes kijken wanneer je met een kind het gesprek aangaat over wat er op het scherm te zien is. Vraag bijvoorbeeld: ‘’Wie heeft ook een kat, net zoals in het filmpje?”’.

Mediawijsheid

Met de Media Ukkie Dagen wil de organisatie meer aandacht vragen voor mediawijsheid en jonge kinderen. (Professionele) opvoeders overschatten het begrip en de vaardigheden van jonge kinderen. Jonge kinderen hebben nog moeite te begrijpen wat ze op een scherm zien. Okma: ‘Nul- tot zesjarigen kunnen het onderscheid tussen echt en nep niet maken. Daarom is het belangrijk samen met het kind naar filmpjes te kijken. Je kunt dan bijvoorbeeld uitleggen wat goed en slecht gedrag is en het kind direct geruststellen bij enge beelden. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling.’

Mediaopvoeding

Uit het onderzoek blijkt dat ouders nog steeds veel vragen hebben over de mediaopvoeding van hun kinderen. Mediawijzer.net heeft in samenwerking met opvoedexperts het Digi ABCD ontwikkeld. Pedagogisch medewerkers kunnen dit gebruiken om ouders te informeren over hoe zij met media om kunnen gaan.

Digi ABCD voor ukkies:

  1. Kies herkenbaar materiaal dat aansluit
  2. Veel herhaling is goed
  3. Stel filters in
  4. Leer je kind jou erbij te roepen
  5. Laat je kind vertellen
  6. Stel je kind gerust
  7. Zorg voor een goede balans
  8. Leer je kind dat hij zelf kan stoppen

Activiteiten

Tijdens de Media Ukkie Dagen organiseren netwerkpartners van Mediawijzer.net in heel het land activiteiten voor jonge kinderen, hun (groot)ouders en (professionele) opvoeders over mediaopvoeding. Zo organiseren bibliotheken, mediacoaches, Centra voor Jeugd en Gezin en kinderdagverblijven activiteiten als het Media Ukkie App Café, de Workshop Digitale Speeltuin en informatiebijeenkomsten voor ouders.


Hoe gaan ouders om met (social) mediagebruik van hun kinderen (4-18 jaar)? Controleren ze hen? Delen ze zelf foto’s van hun kinderen op, bijvoorbeeld, Facebook? En wanneer begint de eigen privacy van kinderen? De antwoorden zijn door 327 ouders gegeven in een privacy onderzoek, dat is uitgevoerd onder het Landelijk OuderpanelLees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.